Naslovnica » vijesti Dramskog studija

Nagrada Hrvatskog centra za dramski odgoj

Poštovani članovi, suradnici, prijatelji i podržavatelji dramskog odgoja!

Približava se 27. studenoga, Međunarodni dan dramskog odgoja, dan kad su svi dramski pedagozi i njihove nacionalne organizacije i ustanove pozvani da javno obilježe i posvjedoče važnost svog odgojno-umjetničkog rada. Hrvatski centar za dramski odgoj ove će godine po treći put obilježiti taj dan dodjelom svojih godišnjih nagrada i priznanja pojedincima i organizacijama za razvijanje i doprinose dramskom odgoju i kazališnom odgoju. Nagrade i priznanja dodjeljuju se pojedincima, ustanovama i organizacijama za značajnije trajne te posebne i iznimne doprinose dramskom odgoju.

Nagrade i priznanja bit će uručene ovogodišnjim dobitnicima na svečanosti koja će održati u nedjelju 27. studenog u 20,00 sati u Dječjem kazalištu Dubrava u Zagrebu.

Nakon svečane dodjele bit će prikazana nagrađivana predstava „Nasilje“ u izvedbi Dramskog studija Dječjeg kazališta Dubrava.

Tom prilikom bit će pročitana i prigodna poruka povodom Međunarodnog dana dramskog odgoja koju je ove godine na našu molbu napisao Sead Đulić,istaknuti dramski pedagog, redatelj, glumac i umjetnički direktor Mostarskog teatra mladih 1974, te osnivač i direktor Centra za dramski odgoj Bosne i Hercegovine.

 

obrazloženje nagrade DKD-u:

Povijest Dječjeg kazališta Dubrava povijest je jednog važnog segmenta kazališnog odgojnog i stvaralačkog rada s djecom i mladeži u Zagrebu i Hrvatskoj, rada koji je započeo i prije 1955. godine koju ovo kazalište uzima kao godinu svog osnutka i koji je vezan uz ime Mladena Širole, pisca, redatelja, pedagoga, neumornog promicatelja kazališnog rada s djecom i jednog od pokretača i voditelja, zajedno s Titom Strozzijem, Dječjeg carstva, neobične umjetničke udruge pokrenute tridesetih godina dvadesetog stoljeća, u kojoj su zagrebačka djeca kroz glumu, ples i glazbu na tečajevima ali i na pozornici upoznavala čari i pravila kazališnog i umjetničkog stvaranja. Sadašnje, relativno mlado, vodstvo Dječjeg kazališta Dubrava odužuje se ovoj časnoj povijesti na najbolji mogući način – ne robovanjem tradiciji i njezinim imitiranjem već razvijanjem, osmišljavanjem i usmjeravanjem vlastite djelatnosti na temelju pažljivog i odgovornog propitivanja suvremenih kretanja u kazalištu, u društvu te u svjetonazoru i životnim opredjeljenjima djece i mladeži kojima su njihovi programi namijenjeni. Pritom jednaku pozornost i skrb ravnomjerno posvećuju kako programu profesionalnih kazališnih predstava za djecu tako i kazališnom radu s mladim naraštajima te se ta srodna, a ipak specifična polja rada u životu kazališta i pojedinim projektima neprekidno isprepliću i dopunjuju. Profesionalne predstave Kazališta posljednjih godina sudjeluju na brojnim festivalima i susretima gdje su već dobile brojna priznanja. Dramski studio, s preko 250 polaznika, prometnuo se u jedno od najboljih središta dramskog i kazališnog stvaralačkog i odgojnog rada s mladima u Hrvatskoj. Kazalište je aktivno u nizu udruga i mreža nacionalnog i međunarodnog značaja, a vrhunac promicanja kazališta i kazališne kulture predstavlja projekt Noć kazališta, koji se u četiri godine pretvorio u jedan od najvećih kazališnih festivala Europe. Ove godine Noć kazališta održava se u više od 90 gradova  u 7 europskih zemalja, a okupio je preko 200 predstava te niz dodatnih programa koje izvode profesionalna i amaterska kazališta i družine, centri za kulturu, dramski i kazališni studiji, alternativne skupine, udruge i nezavisne organizacije, školske dramske grupe. Sva događanja u sklopu ove jednodnevne manifestacije okupljena su oko jednog cilja – ostvarivanja novog i drugačijeg zajedništva kazališne publike i kazališnih umjetnika, profesionalnih i neprofesionalnih, mladih i odraslih, u jedinstvenom doživljaju, u potvrđivanju smisla obraćanja i komuniciranja kazalištem kao živim, neposrednim iskustvom. U koncepciji takva cjelovita i višesmjerna djelovanja rad s djecom i mladeži zauzima ravnopravno mjesto i status s ostalim aktivnostima, čime se Dječje kazalište Dubrava iskazuje kao uzorni model sustavna razvijanja i promicanja dramskog i kazališnog odgojnog rada kao sastavnog dijela kazališne kulture i kulture življenja, model koji vrijedi pohvaliti, nagraditi i promicati.