Naslovnica » Glej, izvan granica: Dubrava

Glej, izvan granica: Dubrava

Kazalište Glej (Ljubljana, Slovenija) i

Dječje kazalište Dubrava / Narodno sveučilište Dubrava (Zagreb, Hrvatska) predstavljaju:


Glej, izvan granica: Dubrava


Kako je Jaromir tražio sreću?
(r. Ajda Rooss, Jasna Vastl, Brane Vižintin)
travanj / 15.04.2012. /
18h / Dječje kazalište Dubrava / Zagreb / Hrvatska /gostuje Kazalište Glej

 

Luda šuma (r. Peter Kus)
svibanj / 13.05.2012. / Dječje kazalište Dubrava / Zagreb / Hrvatska /
Hrvatska svečana premijera koprodukcijske predstave!

svibanj / 24.05.2012. / Kazalište Glej / Ljubljana / Slovenija / Slovenska premijera koprodukcijske predstave unutar  festivala Prelet !

Kazalište Glej (Ljubljana, Slovenija) i Dječje kazalište Dubrava (Zagreb, Hrvatska) dva su kazališta različitog formata, a dijele sličnu povijest nastanka. Oba kazališta su nastala na osnovu umjetničkog zanosa profesionalaca i ljubitelja kazališta; oba kazališta su kroz povijest nastajanja mijenjala lokacije da bi naposljetku našli lokacije na kojima uspješno djeluju i produciraju predstave za djecu i odrasle…

Kazalište Glej kao i Dječje kazalište Dubrava se u svojoj okolini suočavaju sa sličnim izazovima i problemima. Obje ustanove se posvećuju iztraživanju novih umjetničkih pristupa i kazališnih oblika, shvaćajući važnost otvaranja vrata neuvaženim, mladim kazališnim stvarateljima.

Kao odgovor na zajedničke izazove s kojima se susreću oba kazališta, nastao je zajednički projekt, « Glej, izvan granica: Dubrava«. Projekt je presjek hrvatskog programa za djecu i Glejevog stalnog programa  Glej, izvan granica. Cilj projekta je omogućiti stvarateljima i ustanovama uvjete za izmjenu i skupljanje znanja, iskustva na području scenskih umjetnosti (posebno na području produkcije za djecu) te istovremeno informiranje publike, umjetnika i stvaratelja te zainteresirane javnosti o suvremenim kazališnim praksama u Hrvatskoj i u Sloveniji.

U nedjelju, 15. travnja 2012., u 18h Dječje kazalište Dubrava u Zagrebu ugostit će predstavu za djecu Kako je Jaromir tražio sreću? , nastalu u produkciji Kazališta Glej.

Kao nadgradnja projekta Glej, izvan granica: Dubrava nastaja koprodukcijska predstava  Luda šuma, u režiji slovenskog redatelja Petera Kusa. Premijere će biti dvije, hrvatska na sceni Dječjeg kazališta Dubrava, a slovenska na sceni Kazališta Glej (u okviru festivala Prelet, kojega Glej u 2012. godini izvodi u suradnji sa Slovenskim mladinskim gledališčem).

 

Izmjena  predstava između Kazališta Glej (Ljubljana) i Dječjeg kazališta Dubrava (Zagreb) traje već od samoga početka 2011. godine i na osnovu dosadašnje profesionalne suradnje namjeravamo projekt razvijati i ubuduće.

 

 

 

O predstavama:

 

Kako je Jaromir tražio sreću?

 

Koncept: Ajda Rooss i Jasna Vastl
Režija: Ajda Rooss, Jasna Vastl, Brane Vižintin
Grafički dizajn: Jasna Vastl
Izrada lutki i scene: Žiga Lebar i Jasna Vastl
Izrada kostima: Maja Peterlin
Glazba: Nino de Gleria
Oblikovanje svijetla: Igor Remeta
Tehnička pomoć: Grega Mohorčič i Martin Lovšin
Fotografija: Urška Boljkovac
Izvršna producentica: Barbara Poček

za djecu od 5. godina dalje i odrasle
trajanje: 40 minuta

Igra i animacija: Brane VižintinAjda Rooss

 

Kako je Jaromir tražio sreću je poetična predstava koja je nastala po motivima priče Petra Svetine. Zvjezdoznalac Jaromir dan za danom u svojoj sobi u potkorvlju gleda u nebo i traži svoju sreću. Traži je među zvijezdama, među teškim matematičkim formulama, zvjezdoznanstvenim raspravama i čeka da dođe nenadano kao komet. Svaki dan ga posjeti gospodična Jarmila koja mu pomaže u kućnim poslovima. Jednog tmurnog dana, kada na nebu nije bilo zvijezda, Jarmila je usmjerila teleskop u drugom pravcu i odvela ga na magičnu šetnju kroz različite priče sitnih tajnih trenutaka. I odjednom ga tresne… Kao da ga je pogodio komet… Je li sreća bila čitavo vrijeme uz njega?

 

“Direktno u bezbrojne nebeske zvijezde …skoro bukvalno nas povede nova, svestranska čarobna lutkovna predstava …” (Večer, 16.03.2011, Uroš Smasek)

“Upravo vjera u ljubav odnosno sigurnost da ta postoji je glavna čar ove predstave … “

(Dnevnik, 19. 03. 2011, Špela Standeker)

 

Predstava je bila u takmičarskom programu  festivala 6. bienala lutkovnih ustvarjalcev Slovenije

 

 

Gozd raja / Luda šuma

Režija: Peter Kus
Tekst i dramaturgija: Ajda Rooss
Igraju: Andrea Giordani, Bruno Kontrec, Yaniv Shentser, Ivan Štrok
Likovno oblikovanje: Kaja Avberšek
Izrada lutaka: Silvo Metelko, Peter Kus
Kostimografija: Iztok Hrga
Produkcija: Gledališče Glej i Federacija (SLO) Dječje kazalište Dubrava, Zagreb (HR)
Premijera: Dječje kazalište Dubrava, Zagreb (HR), 13. svibnja 2012

 

Luda šuma je nastavak istraživanja autora u tom smjeru njegovog stvaranja. Njena središnja ideja je stvoriti zvonko “šumsko kazalište”, koje je u materijalnom smislu organski izgrađeno od objekata prirode. U njemu kao glazbeni instrumenti, lutke ili scenografija oživljavaju šumske biljake, dijelovi drveća, korijenje, šumško voće i drugi predmeti pronađeni u prirodi.

Prolazna točka izvedbe su bajke o ježiću i njegovom najboljem prijatelju medvjediću ruskog pisca za djecu Sergeja Kozlova (1940-2010). Oni žive u šumi,  zajedno ju istražuju, upoznaju druge životinje, promatraju prirodu, šumske pojave i prate promjene godišnjih doba. Kroz njihov odnos i reakcije na okolicu, priče otkrivaju teme poput prijateljstva i povjerenja, osamljenosti, tolerancije, osjetljivosti, osjećaj čuđenja svijetu i radosti života. Na tragu ježića i medvjedića djeca odlaze na “avanturu života” njegovih bolesti, ljepota i tajanstvenosti.

Predstava je namijenjena djeci starijoj od 4 godine.

 

Nakon hrvatske premijere, predstava će imati i slovensku u okviru festivala Prelet.