Naslovnica » arhiva predstava

Pričokrad

Tomislav Zajec

PRIČOKRAD

igrana predstava / 5+
trajanje /  55 minuta
svečana premijera /  14. listopad 2016.

 

redateljica / Ivana Peroš
autor teksta i dramatizacija teksta  / Tomislav Zajec
kostimograf / Igor Dobranić
scenograf / Igor Dobranić
autori glazbe / Igor D. Savin i Igor Savin ml.
oblikovanje rasvjete / Vesna Kolarec
dizajn promo materijala / Igor Dobranić i Kristijan Žužak

 

Igraju:

Asja Jovanović, Lidija Kraljić Zavišić, Nikolina Ljuboja,
Ivan Horvat, Robert Španić, Monika Mihajlović i Hrvoje Horvat.

                                                                                    

ton – majstor / Dino Čosić 
majstor rasvjete / Dominik Lenac

 

 

O predstavi…

 

«Pričokrad» je bajka za djecu nižih razreda osnovne škole. Svojevrsni kolaž sastavljen od tradicionalnih arhetipova zastupljenih u bajkama i suvremenom ironičnom pogledu na njih. Tekst se samo djelomično oslanja na priču o Trnoružici koja ovdje služi isključivo kao okosnica zapleta i vješto korespondira sa današnjim oblikom komunikacije.

«Pričokrad», kao klasično postavljena fabula o sukobu dobra i zla, ali i o hrabrosti, prijateljstvu i sazrijevanju, komad je koji se namjerno poigrava stereotipima iz narativne, «staromodne» dječje priče, ali izmjenama brzih i kratkih replika i izrazito dijaloškom strukturom dinamičnih promjena te služeći se segmentima pop kulture, na duhovito-farsičan način progovara o univerzalnim životnim vrijednostima.

 

Središnji likovi, Princ i Princeza, iz prizora u prizor zaobilaze zapreke i prolaze kroz prekretnice važne za odrastanje, prelaze put od sebičnih, samovoljnih, bezobraznih i razmaženih klinaca do hrabrih, odanih i sućutnih mladih ljudi. Pri tome im, ne uvijek uspješno, pomažu i tri vile osebujnih karaktera i upitnih čarobnjačkih vještina koje su usput i naratori u predstavi. Negativac par excellence je Pričokrad koji ima potrebu otimati bajke i priče kako bi ih iskorijenio no i on doživljava odriješenje na kraju. Princu je Pingvin svojevrsni ekvivalent Sancho Panzi ili Petku sa svojom osobnom potragom za majkom dok je Patuljak potpuno zalutao lik koji tek na kraju otkriva svoju misiju.

 

 

kritika…

 

Što radim subotom poslijepodne u Dubravi? / Kritikaz.com

 

 

 

pricokradpricokrad_3

pricokrad_2pricokrad_1

 

pricokrad_6

pricokrad_4pricokrad_5

 

 

foto / Čedomil Gros