Naslovnica » arhiva predstava

Nasilje

Za nasilje nema opravdanja!

Zijah A. Sokolović

Dječje kazalište Dubrava & THE/ARTO projekt
igrana predstava (13-17 godina)
trajanje: 50 minuta
datum premijere: 12. listopada 2010.

Autor i redatelj: Zijah A. Sokolović
Dramaturginja: Selma Parisi
Koreografkinja: Ksenija Zec

Igraju:
Olga Pakalović / Csilla Barath-Bastaić / Ivana Krizmanić i
Tomislav Krstanović / Marko Makovičić / Vedran Komerički


O predstavi…

Grad Zagreb i Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom pokreće projekt prevencije nasilja u obitelji kroz edukativnu kazališnu predstavu NASILJE, THE/ARTO projekta za djecu i mlade.

Što je sve nasilje i kako ga prepoznati? Koji su mitovi o nasilju? Kako reći NE nasilju? Svake godine više od 1,6 milijuna ljudi umire izravno zbog posljedica nasilja, a statistički podaci otkrivaju samo dio stvarnog stanja! Za nasilje nema opravdanja! Ova interaktivna predstava žestokim tempom razotkriva različite situacije nasilja u svakodnevnom životu i na efektan način educira djecu o jednom od najvećih problema današnjice. Istraživanja su pokazala da edukacija koja počinje u ranoj dobi najbolje utječe na stavove djeteta.

Organizator:

Grad Zagreb
Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom
Povjerenstvo za zaštitu od nasilja u obitelji

________________________________________

THE/ARTO projekt

THE/ARTO projekt, koji je nastao u Austriji, sustavni je projekt edukacije djece kroz umjetnost i u Hrvatskoj. Uz pomoć glumaca i glumačke umjetnosti, kroz formu kazališne predstave, djeca i mladi razvijaju komunikaciju, sigurnost i maštu. U The/Arto projektu koji djeluje kroz udrugu Riječi/Prave/Predstave, djeca upoznaju sebe i svijet oko sebe na nov i do sada nepoznat način. Kroz glumačku igru i neposrednu komunikaciju s glumcima, dobivaju mnoštvo informacija o temi kazališne predstave, kombinirajući svoja dječja iskustva i  nastavnu građu. Udruga Riječi/Prave/Predstave provodi edukaciju djece kroz kazališnu umjetnost u suradnji s psiholozima, pedagozima i umjetnicima, bazirajući svoje nove umjetničke projekte na osnovi njihove stručne analize.

THEARTO projekt se sastoji od pet predstava – NASILJE, DROGA, MATEMATIKA, ROĐENJE i TELEFON, namijenjenih edukaciji djece osnovnoškolskog uzrasta, koje su prepoznate kao bitan doprinos edukaciji djece putem umjetnost o važnim društvenim temama.

U ovom jedinstvenom projektu edukacije djece sudjeluju neki od najangažiranijih hrvatskih glumaca (Olga Pakalović, Marija Škaričić, Jerko Marčić, Krešimir Mikić, Daria Lorenci, Marko Makovičić…)

Do sada je odigrano više stotina edukacijskih predstava diljem Hrvatske koje su nagrađivane i pozivane na festivale.