Naslovnica » naslovnica, predstave, predstave na repertoaru

Mjesečeve sjene

Zdenko Bašić

MJESEČEVE SJENE

 

 

igrana predstava / 7 +
trajanje / 55 minuta
svečana premijera / 3. ožujka 2023.

režija / Ivana Peroš 
dramatizacija / Zdenko Bašić
scenografija / Vesna Režić
asistentica scenografkinje / Nikolina Kuzmić
kostimografija / Ivana Bilić
autor glazbe / Igor Karlić
oblikovanje svjetla / Aleksandar Mondecar
ilustracija plakata / Zdenko Bašić

glume  / Lidija Kraljić, Danijel Radečić, Vedran Komerički, Jakov Gavran

 

pastedGraphic.png

 

 

Priče su neizostavni dio naših života. Slušamo ih i prije no što spoznamo sebe, čitamo ih, a odrastajući one postaju dio nas pa ih prosljeđujemo dalje.

Predstava je nastala inspirirana davnim pričama iz bogate hrvatske narodne predaje, a prema knjizi “Mjesečeve sjene” Zdenka Bašića. Te predaje koje su većini danas nepoznate.

Ali, ovo nije “samo” predstava o baštini koja je oblikovala mentalne diskurse naših predaka, već progovara i o univerzalnoj dječjoj / ljudskoj potrebi za prijateljstvom i pripadanjem.

Predstavljamo vam mračni svijet koji nije kao naš, a koji još uvijek odjekuje bez obzira na svu tehnologiju iz modernog života. Tu nailazimo na stare, zlurade vještice. (Bolje da nitko ne pisne.) Nailazimo i na mistična stvorenja koja se pojavljuju u sjenama pod punim Mjesecom i mame ljude. Taj svijet ima svoja pravila, začudne obrede i hijerarhiju u koju se djevojčica Magda pokušava uklopiti. No, na “krivo” mjesto u “krivo” vrijeme, slučajno zaluta dječak Jan i poremeti prvotne planove te izazove burne reakcije kod copernica. 

Ako, usprkos strahu, dodaju malo hrabrosti i jedino pod uvjetom da se udruže, naši junaci mogu spasiti jedno drugo. To je recept “za one koji hoće hoditi po sjenama”.

  Riječ redateljice

 

inspicijent / Zlatan Kvočić
tehničar rasvjete / Dominik Lenac Sanković
tehničar tona / Dino Čosić