Naslovnica » suradnici - biografije

Marija Kolb

Glumu i lutkarstvo pri Umjetničkoj akademiji u Osijeku diplomirala je 2008. godine. Diplomski studij Produkcije (Scenske i izvedbene umjetnosti) pri Akademiji dramske umjetnosti diplomirala je 2018. te stječe naziv magistra produkcije.

Do sada je ostvarila tridesetak uloga u nacionalnim i gradskim kazalištima gdje je imala prilike surađivati s istaknutim redateljima: Georgij Paro, Zlatko Sviben, Krešimir Dolenčić, Anica Tomić, Oliver Frljić, Igor Barberić, Dubravko Torjanac, Damir Mađarić,  Tamara Kučinović, Morana Dolenc, Rene Maurin, Vjeran Zuppa i dr.

Nagradu hrvatskog glumišta za najbolje glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade osvojila je 2009. godine. Osvojila je i četiri nagrade na međunarodnim festivalima Assitej i Naj naj naj festival, za najbolju žensku ulogu.

Status samostalne umjetnice priznat joj je 2012. godine. Iste godine suosniva umjetničku organizaciju Kotar teatar koja djeluje u Gorskom kotaru u sklopu koje suorganizira šest kazališno – filmskih festivala Kotar FEST!  te producira kazališnu predstavu Moja nuklearna ljubav u režiji Olje Lozice.

Od 2013. redovito je angažirana na Hrvatskoj radioteleviziji kao glumica u radiodramama surađujući s redateljicom Stephanie Jamnicky.

Od 2014. do 2018. na Fakultetu za film i scenske umjetnosti pri Međunarodnom Sveučilištu Libertas radi kao umjetnička asistentica Branki Cvitković i Almiri Osmanović na kolegijima Gluma i Scenski pokret.

U slobodno vrijeme pjeva, pliva, pleše, vozi bicikl i role.