Naslovnica » suradnici - biografije

Lidija Kraljić

Lidija Kraljić rođena je u Zagrebu, gdje je pohađala osnovnu i srednju školu. Krajem osnovne škole počinje provoditi vrijeme u dramskom studiju ZKM-a. Zajedno sa kolegicama s dramske igra u dokumentarno igranom filmu „Zagorka“ Biljane Čakić – Veselić, te se tako trajno zaljubljuje u glumu.

Stoga odlazi na studij glume i lutkarstva na Umjetničkoj Akademiji u Osijeku. Tokom magisterija na Akademiji počinje surađivati sa Dječjim Kazalištem Branko Mihaljević iz Osijeka. Suradnja je urodila brojnim ulogama u preko desetak predstava. Za svoj rad na ulozi Giuliette u predstavi „Romeo i Giulietta“ Williama Shakespearea u režiji Dubravka Torjanca dobila je nagradu za najbolju glumu – animaciju na 25. Susret lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske (2015.), te zajedno s kolegama iz predstave „Deveta ovčica“ Silvije Šesto u režiji Ljudmile Fedorove dobila je nagradu za kolektivno glumačko ostvarenje na 17. Susretima profesionalnih kazališta za djecu i mlade Hrvatskog centra Assitej (2014.), ista predstava osvojila je dvadesetak nagrada na festivalima u zemlji i inozemstvu. U Osijeku je surađivala i sa Hrvatskim Narodnim Kazalištem na predstavi „Tri Sestre“ A. P. Čehova u režiji Nikole Zavišića, te je za ulogu Irine Sergejevne u istoimenoj predstavi, zajedno sa kolegicama Tatjanom Bertok – Zupković i Sandrom Tankosić – Lončarić dobila nominaciju za Nagradu Hrvatskog Glumišta za glavnu žensku ulogu (2016). 

Po završetku studija vrača se u Zagreb, gdje trenutno živi i radi kao samostalni umjetnik surađujući s raznim kazalištima i umjetničkim organizacijama.