Naslovnica » suradnici - biografije

Iskra Jirsak

Iskra Jirsak je hrvatska filmska i kazališna glumica. Rođena je 1987 u Zagrebu, glavnom gradu Hrvatske. Diplomirala je glu- mu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu 2011 godine.

Iskra je sakupila opsežno iskustvo na pozornici još od osnovnoškolskih dana, a na filmu i televiziji tokom studija. Njezino prvo TV iskustvo bilo je na seriji ‘Najbolje godine’ 2010, gdje je glumila Martu Elezović.

Započela je svoju filmsku karijeru u dugometražnom filmu Tomislava Radića ‘Kotlovina’ kao Danijela. Film je imao premijeru na Pula Film Festivalu 2011 i te godine osvojio 6 nagrada.

Iste je godine prošla na audiciji za glavnu ulogu Lane Iveković u debitantskom filmu Alda Tardozzija ‘Fleke’, koji je sniman u ožujku, a premijerno prikazan također 2011. na Pula Film Festivalu. Film je osvojio specijalnu nagradu ‘Rising Star’ na Kanadskom internacionalnom filmskom festivalu kao i nagradu žirija ‘Europa van Europe’ srpskog filmskog festivala; FEST.

Sa predstavom ‘Sutra (ni)je novi dan’ u režiji Ivice Boban i produkciji kazališta EXIT osvojila je nagrade za glumicu večeri i za najbolju glumicu na Mostarskom kazališnom festivalu, ‘Mostarska Liska’, te na međunarodnom festivalu ZAPLET05 u Banja Luci. 2014. godine osvojila je nagradu Hrvatskog Glumišta za najbolju glumicu do 28. godina za predstave ‘Thiscasting’ i ‘Potop’.

Od tada Iskra je glumila u različitim filmskim i kazališnim, kao i komercijanim projektima, a trenutno radi na novoj predstavi.