Naslovnica » suradnici - biografije

Davorina Bakota

 

 

Rođena u Zagrebu 1965. godine. Diplomirala razreadnu nastavu u Zagrebu 1988. na odsjeku pedagogijskih znanosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.  Godine 2014. napreduje u zvanje  učitelj mentor.

 

Zaposlena u Osnovnoj školi Antuna Mihanovića u zagrebačkom naselju Dubec te ima 30 godina radnog iskustva.  Lutku i kazališne medije uvodi u nastavni proces od početka rada u nastavi.

Godine 1996. osniva i vodi Lutkarsku družinu OŠAM koja je uvijek izvodila igrokaze, odnosno, predloške za predstave koje je pisala Davorina Bakota. Igrokazi su životni i govore upravo o djeci koja ih igraju. Družina je godinama nastupala na LIDRANU te je tri godine zaredom bila najbolja družina u državi (1998, 1999. i 2000.god). Kruna rada ove grupe bilo je nastup u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu povodom Svjetskog dana učitelja.

Istovremeno vodi lutkarsku družinu Kap u vodi pri Narodnom sveučilištu Dubrava u okviru Eko grupe (od 2004. do 2008.) Grupa je okupljala djecu osnovnoškolskog uzrasta slabijeg imovinskog statusa s područja Dubrave te se bavila u svom radu isključivo ekološkim temama.

Godine 2001. započinje s radom u svom osobnom projektu RAZ – KAZ  (jedan razred – jedno kazalište) u kojem pokušava cijeli razred uključiti u stvaranje lutkarske predstave i gdje učionica postaje kazalište. Projekt se održao do danas.

Nakon izdavanja metodičkog priručnika Lutkokazi u razdoblju od 2006.do 2010. godine prošla gotovo sve hrvatske gradove s radionicom LUTKARSKO LEKTIRIŠTE.

Od 2014. radi u Dramskom studiju Dječjeg kazališta Dubrava kao dramski pedagog. U Dječjem kazalištu Dubrava sudjelovala u projektu Teatra kvarta KVART ART  u predstavi Okretište (2013.). Iste godine pristupa Grupi R kao polaznik grupe, te od 2014. godine sudjeluje kao glumica u dvije predstave Poljubit ću je uskoro, možda i Cvietak sreće, obje u režiji Ive Lehunšek Panić.

Članica Hrvatskog centra za dramski odgoj od 1994. godine koji joj je 2010. godine izdao potvrdu u skladu s kriterijima o stručnim zvanjima Hrvatskog centra za dramski odgoj da je stekla zvanje dramski pedagog. HCDO dodjeljuje joj nagradu za poseban doprinos dramskom i lutkarskom odgoju u Hrvatskoj (2013).

Sudionik SMOLE (Smotre lutkarskih družina grada Zagreba) već desetak godina.

Sudjeluje u mnogobrojnim projektima koje uključuje dječje dramsko i lutkarsko stvaralaštvo: Kazalištem do istine, Ljudi nazbilj i ludi nahvao, Stoti rođendan šegrta Hlapića (sudionik svjetske konfernencije), Smola na PIF-u i dr.

Volonter u Savezu izviđača Hrvatske, instruktor voditelj te predsjednica Odbora za naobrazbu izviđačkih voditelja u Savezu izviđača Hrvatske.

Izdavaštvo: Lutkokazi, metodički priručnik,  Bakota, Bogadi i Dujić, Profil 2006, stručni tekstovi i igrokazi u Zbornicima alternativne kazališne scene (2001, 2003.), igrokazi u dječjim časopisima Radost i Prvi izbor, te stručni tekst RAZ – KAZ  u časopisu Dramski odgoj Hrvatskog centra za dramski odgoj.

Dramsko lutkarska naobrazba:

  • Za vrijeme srednjoškolskog obrazovanja započinje lutkarsku naobrazbu u Lutkarskom kazalištu Kvak kod profesorice Vlaste Pokrivke
  • U sklopu HCDO-a od 1994. razne radionice kod eminentnih dramskih i lutkarskih pedagoga: Vlado Krušić, Ines Škuflić Horvat, Zdenke Đerđ, Slavenke Čečuk, Sanje Ilić, Krune Tarle, Lidije Dujić, Elizabete Kumer i drugih
  • Završila dvogodišnju lutkarsku školu u organizaciji Centra za kulturu i informacije Maksimir a pod nazivom Abeceda lutkarstva
  • Završila jednogodišnju školu Lutkarskog animiranog filma u organizaciji Centra za kulturu i informacije Maksimir
  • Pohađala stručne radionice Dramskog studija Dječjeg kazališta Dubrava