Naslovnica » arhiva predstava

Cvietak sreće

Širolinim tragom

 

Mladen Širola

CVIETAK  SREĆE

 

 

igrana predstava / 4+
trajanje / 45 minuta
svečana premijera / 22. travnja 2016.

 

 

režija / Iva Lehunšek Panić

asistent režije / Petar Atanasoski

autor glazbe / Vlatko Panić

suradnica za sjene / Morana Dolenc

kostimi / iz fundusa Dječjeg kazališta Dubrava

asistenti za kostime i scenografiju / Marina Ilić, Petra Ilić, Dinko Bivol

izrada plakata / Petra Ilić i Dinko Bivol

 

 

Igraju: Bosiljka Antolković, Davorina Bakota, Maria Pavić, Marina Ilić, Tamara Herceg, Alen Škugor i Ratko Marolin

 

izrada replika Širolinih igara / Dunja Vuković

pjesma snimana u studiju Zg-zvuk / producent Hrvoje Prskalo

 

ton-majstor / Dino Čosić
majstor rasvjete / Dominik Lenac

 

 

Širolinim tragom, kazališna je manifestacija koja uključuje dramsko predstavljanje tekstova Mladena Širole, osnivača prethodnika današnjeg Dječjeg kazališta Dubrava i predstavljanje njegovih ručno izrađenih igara iz arhivskih predložaka. Gospodin Mladen Širola kao hrvatski kazališni djelatnik, dječji pisac, filmski autor, osnivač i voditelj dječje Umjetničke škole (1941. – 1945.), urednik časopisa i radijskih emisija za djecu te osnivač i prvi umjetnički voditelj Dječjeg kazališta Dubrava, nekoć Dječjeg kazališta Donji grad (1955.), trajno je zadužio sve kazališne djelatnike, posebno one koji i danas rade u “njegovoj” ustanovi. Upravo zbog svega navedenog, želimo još snažnije upoznati našu publiku s cijelim njegovim radnim opusom, uz posebni naglasak na njegovo djelovanje za djecu i mlade.

 

Igrokaz Cvietak sreće nastao je prema originalnom predlošku Mladena Širole iz 1944. godine, vjerno ga slijedi prikazujući sva četiri prizora unutar kojih se izmjenjuje mnoštvo izmaštanih likova, a pojedini između njih su se provlačili kroz mnogo Širolinih tekstova. Cvietak sreće priča je o jednoj tužnoj kraljevni i velikoj ljubavi majke koja kreće na putovanje do Zemlje vitezova sreće kako bi pronašla cvietak sreće i vratila radost i veselje na lice svog djeteta. Kraljica na putu susreće Lugara, Pustinjaka, Šumskog čovjeka, Radnike, Patuljka i mnogo neobičnih stanovnika Zemlje vitezova sreće, a svi oni iskreno su dirnuti majčinom ljubavi. Iako se radi o vrlo starom i pomalo arhaičnom dramskom predlošku, njegova je poruka ljubavi bezvremenska, a u tužnoj kraljevni i njenoj nemogućnosti da razumije što je prava sreća, mogu se prepoznati mnogi današnji mladi.

 

 

Nakon predstave…

Nakon odgledane predstave djeca će se moći poigrati na replikama Širolinih igara i tako produžiti svoj boravak u kazalištu kao mjestu gdje se svi mogu igrati i stvarati.

Igranje igara provodit će se uz stručno pedagoško vodstvo dramskih pedagoga.

 

 

 

 

 

IMG_0100

IMG_0205
IMG_0211

IMG_0216

IMG_0232

IMG_0183