Naslovnica » O Dramskom studiju

O Dramskom studiju

Dramski studio Dječjeg kazališta Dubrava od samog osnutka 1955. godine njeguje scenski izraz i traga za novim kazališnim ostvarenjima. Trenutno imamo 200 stalnih članova, razmještenih u 20-tak grupa, pod stručnim vodstvom dramskih pedagoga, redatelja, lutkara, kostimografa i scenografa.

Od sezone 2007./2008. osnovana je grupa Dramskog studija koju polaze odrasli, a od sezone 2009./2010. scenografsko kostimografski atelier i lutkarska radionica.

Scensko oblikovanje  predstavlja složeni i integrirajući oblik učenja kojim se razvijaju izražajne vještine te kultura govora, javnog nastupa, potpomaže razvoj kreativnosti, socijaliziranosti, samosvijesti. Ono nema za svoj isključiv cilj profesionalno bavljenje dramskom umjetnošću. Najširi učinak scenskog obrazovanja djece, mladih i odraslih je upoznavanje s vlastitim potencijalima. Na tom tragu svaka grupa našeg Dramskog studija teži tijekom godine ostvariti neki od zadanih ciljeva unutar scenskog obrazovanja, a generalno sve žele djelovati na buđenje senzibiliteta djeteta, mlade ili odrasle osobe i njegova emotivnog usmjeravanja ka spoznavanju ljepote i vrednota u životu i umjetnosti.

U procesu razvijanja scenskog stvaralaštva  u grupama koje rade s djecom i mladima polazište tražimo u spontanoj dječjoj igri i u vječno živoj dječjoj mašti, jer se upravo u igri nalaze svi elementi dramskog stvaralaštva; dijete je u njoj i autor dramske radnje, i redatelj, i glumac pa i stvaralac scenskog prostora, a ponekad i kostimograf i scenograf.

Dramski pedagozi svojim dramsko pedagoškim radom pomažu polaznicima preko kazališnih igara rješavati probleme, intelektualno ih razvijati te učinkovito pomoći svladati nova područja kurikuluma.

Odrasli koji odaberu dramsku umjetnost kao sredstvo istraživanja i oblikovanja nekih već stečenih scenskih vrijednosti, tokom godine rade s renomiranim kazališnim redateljima te u suradnji s njima prolaze kroz kompleksnije dramske vježebe i tehnike.

Radionica lutkarstva namjenjena je djeci i mladima koji se već nekoliko godina bave dramskom umjetnošću i njen cilj je upoznati ih sa poviješću lutkarstva i njegovim razvitkom, sa teorijom različitih tehnika, različitih vrsta lutaka, materijala i njihove izrade, a zatim i njihovom animacijom.

Scenografsko kostimografski atelier ili grupa za likovno opremanje predstave omogućava polaznicima (studentima i odraslima) prolazak kroz sva područja likovnosti unutar rada na opremanju predstave. Scenografsko kostimografski atelier  nudi sadržajno  bogat program od uvoda u povijesni pregled i teorije scenografije, kostimografije i šminke, preko posjeta kazališnim predstavama i radionicama za izradu kostima i scenografije do razvijanja i razrade vlastitih  ideja , od  početnih skica, izrade modela, izbora materijala, svadavanju tehnika do konačne realizacije uz pomoć stručno osposobljenih osoba.

U Dramskom studiju Dječjeg kazališta Dubrava svi mogu glumiti, svi mogu improvizirati, svi koji žele mogu naučiti kako postati scenski vrijednima.

Voditeljica Dramskog studija
Iva Lehunšek Panić, prof. pedagogije

 


__________________________________________

kontakt:
Iva Lehunšek Panić, voditeljica Dramskog studija
Cerska 1, 10040 Zagreb
telefon: 01 2050 044
faks: 01 2910 487
E-pošta: dramski.studio@kazalistedubrava.hr