Naslovnica » arhiva predstava

Ronilac bisera

Logo Loft_prew (1)Nastalo u suradnji Dječjeg kazališta Dubrava i
Umjetničke organizacije LOFT
(Lutkarska organizacija koju fakat trebamo).

lutkarska predstava / 4+
trajanje / 40 minuta
svečana izvedba u DKD-u / 25.10.2013.

autor teksta / Ludwig Bauer
režija / Morana Dolenc i Sanja Milardović
glazba / Nenad Brkić
scenografija i lutke / Drago Dolenc

igraju / Morana Dolenc i Sanja Milardović

ronilac bisera 1

Predstava Ronilac bisera inspirirana je istoimenom slikovnicom Ludwiga Bauera poznatog hrvatskog pisca. Priča je to o Žicu, posljednjem roniocu bisera na našem moru. Žic nam priča priču o baki Luciji, djedu Šimunu, njihovoj prekrasnoj nećakinji Brnistri i životu na malom Velikom Otoku. Svake godine, Veliki Otok posjećuje Apriori Apropos, grčki trgovac. Otočani bi Aprioria uvijek lijepo ugostili, ali nikada ništa njegovo nisu kupovali, jer sve što im je trebalo imali su na otoku. Ali Apriori nije dolazio na otok prodavati svoju robu. On je dolazio zbog lijepe Brnistre…

ronilac bisera 3

Zadarski list 14.8.2012. / razgovarala Nives Gajdobranski

Moja veza s tekstom “Ronilac bisera” stara je dvanaest godina (bajka je objavljena 2000.). Zaljubila sam se u taj tekst i u ilustracije svoje tadašnje kolegice iz ZKM-a Lidije Dujić. Nosila sam tu knjigu svuda po svijetu i sanjala sam o tome da je postavim na lutkarsku scenu. Nadala sam se da će to biti moj diplomski rad u Francuskoj. U međuvremenu je Bauer i dramatizirao tu bajku pa je izašla u zbirci igrokaza s vrlo inspirativnim ilustracijama Voje Radoičića, koji je sugerirao i neka scenska rješenja /Morski igrokazi, Zagreb, 2005./. Ukratko, kada sam ja već izradila jasnu koncepciju predstave, definirala lutke i scenu, organizatori programa na Brodu kulture tražili su prikladnu predstavu /za ljeto 2012./, a ja prikladan ambijent za postavljanje predstave i tako su se naše namjere sretno “sudarile”.

U pitanju je bajka koja ima strašno suvremenu temu jer potrošački mentalitet i svjetonazor prema kojemu se sve prodaje i kupuje konfrontira s ljubavlju lišenom bilo kakve računice. Osim toga i okvir priče koji govori o traženju jedinog bisera u našem bezbisernom moru na neki je način parabola o umjetnosti. Tu ima i sjajnih duhovitih replika, ali i pjesme. Publika na to dobro reagira, ali i ekipa s Broda ponavlja i replike i dijelove pjesama svakodnevno. Kao da to postaje neka vrsta usmene književnosti.

Pretpostavljam da kao autorica i izvođačica možete biti iznimno zadovoljni time da vašu predstavu u 14 dana vidi više tisuća gledatelja različitih dobnih skupina, ali procjenjuje se da bi predstava mogla uspješno živjeti i poslije turneje. Imate li kakvih konkretnih planova u tom pravcu?

Svakako da će predstava živjeti i dalje. Ovom turnejom ona tek dobiva potreban zamah i dodatno se brusi. Postoji velik interes za nju, na Brod se javljaju neki od interesenata. Čini sa da bi ovo bilo jako prikladno za niži osnovnoškolski uzrast ili još mlađe. Dakle, planiramo susrete s mlađom publikom. Pozivi sami stižu. Već su pali pozivi da dođemo u Sisak, Osijek itd. Zagreb je, naravno, ishodište, ali stalo nam je do cijele Hrvatske.

ronilac bisera 2

Brod knjižara – Brod kulture turneja 2012.

 • 28.7. (subota) – KRK
 • 29.7. (nedjelja) – SENJ
 • 30.7. (ponedjeljak) – RAB
 • 31.7. (utorak) – PAG
 • 1.8. (srijeda) – STARIGRAD PAKLENICA
 • 2.8. (četvrtak) – VIR
 • 3.8. (petak) – SVETI FILIP I JAKOV
 • 4.8. (subota) -ŠIBENIK
 • 5.8. (nedjelja) -MARINA
 • 6.8. (ponedjeljak) – TROGIR
 • 7.8. (utorak) – VIS
 • 8.8. (srijeda) – POSTIRA
 • 9.8. (četvrtak) – JELSA
 • 10.8. (petak) – MAKARSKA

 

kritika…

_______________________________

Lutkarstvo kakvo zaista trebamo

Dječje kazalište Dubrava, Zagreb, Umjetnička organizacija LOFT, Zagreb: Ludwig Bauer, Ronilac bisera, red. Sanja Milardović, Morana Dolenc

Tamo negdje postoji jedan neobičan otok, na kojem svi ljudi imaju sve što im treba, a živi se mirno i udobno, i svatko može biti onakav kakav jest – malo čangrizav, tvrdokorno šutljiv, blago povučen, brbljav i znatiželjan… I dok vrijeme teče blago poput morske struje, svaka se novost doživljava i većom no što jest, a izuzetni događaji pamte se dugo, dugo… Nježnu i na osobit način profinjenu priču s tog neobičnog otoka, pripovijeda nova predstava Dječjeg kazališta Dubrava, nadahnuta slikovnicom Ronilac bisera Ludwiga Bauera, a nastala u koprodukciji s Umjetničkom organizacijom LOFT. Puno ime koje se krije iza te skraćenice (Lutkarska organizacija koju fakat trebamo) duhovito, ali i dosta točno opisuje (i) domet predstave: to uistinu jest lutkarstvo kakvo fakat trebamo.

Već desetljećima zagrebačko lutkarstvo, naime, životari na margini događanja, i samo uz povremene kreativne proplamsaje, uglavnom reciklira, vrti se u istim, istrošenim krugovima. Sad se, čini se nešto novo događa: u posljednjih godinu i pol dana u DK Dubrava ovo je treća predstava (nakon Lude šume i Kućnih duhova) koja lutkarstvo promišlja na zanimljiv, suvremen i djeci otvoren način. To bi moglo značiti, a nadajmo se i da znači, da je lutkarstvo kakvo fakat trebamo dobilo institucionalnu podršku koja je neophodna da bi se kreativna lutkarska igra mogla kontinuirano i poticajno razvijati.

Nositeljice projekta, a onda i predstave Ronilac bisera, dvije su mlade lutkarice, obje svježe izašle iz školskih klupa: Sanja Milardović iz Osijeka, a Morana Dolenc iz Charleville-Mezieresa. Osim što u predstavi igraju, one zajedno potpisuju i režiju, a uspješnost predstave pokazuje kako su medij fino savladale, pa se u njemu mogu i igrati i poigravati, biti i mudre i poetične i duhovite. Dobar dio zasluga dakakoide na račun pisca. Priča Ludwiga Bauera ima sve ono što treba da bi držala pažnju i otvorila prostor za emotivni doživljaj: poziva nas na putovanje u neko davno vrijeme na već opisani neobičan otok, pa dok gotovo čujemo valove koji se lijeno lome i gotovo vidimo nepreglednu pučinu, pred nama se odvija vrlo živa priča o ljubavi, uokvirena čitavom galerijom zabavnih likova i sitnih dogodovština.

Likovni izraz (Drago Dolenc) podsjeća na pitomo šarenilo Voje Radoičića, a pokazuje pritom i dosjetljivost koja nenametljivo otvara prostor za ulazak simbola: kapetan Apriori Apropos dolazi na otok jedrenjakom, a brod je nacrtan na jednoj strani velikog kofera (na drugoj je more), lijepa Brnistra malo govori i stidljiva je, pa kad ode čuvati kozu, okrene nam leđa i pretvori se u kamenu kapelicu… Jednostavna i prijenosna scenografska konstrukcija otvara se u različite prostore za igru i dodaje dinamičnost predstavi. Lutke su sitne, ali ostavljaju dojam masivnosti (pa i snage), imaju pokretna usta i još poneki dio tijela, već prema potrebi lika i priče. Dvije animatorice igraju sve uloge, uigrano vladajući animacijom. Najmanje su uspješne u stalnim promjenama glasova, ali to nadoknađuju visokom izvođačkom energijom koja se vidi kako u lutkarskom dijelu, tako i u glumačkom okviru u kojem pokazuju pripovjedačice iz današnjice koje nam iz važnih razloga žele ispričati priču.

Predstava je lutkarski promišljena i dosjetljiva, ima pažljivo izgrađenu atmosferu, i ostavlja fini misaoni trag iza sebe. A budući da je relativno malenog formata, sva je zgoda da će još bolje komunicirati u intimnijim prostorima, ako bude sreće pa krene djeci u goste.

© Iva Gruić, KAZALIŠTE.hr, 28. listopada 2013.

 

festivali i nagrade…

2.6.2015. predstava je sudjelovala na 25. SLUK-u u Osijeku i dobila 2 nagrade i povelju:

 • Nagrada za najbolju glumu i animaciju Morani Dolenc za animaciju u predstavi Ronilac bisera Ludwiga Bauera u izvedbi LOFT-a i Dječjeg kazališta Dubrava.
 • Dječji prosudbeni odbor najboljom je proglasio predstavu Ronilac bisera Ludwiga Bauera u izvedbi LOFT-a i Dječjeg kazališta Dubrava.
 • Povelja za promicanje hrvatske dramske književnosti na lutkarskoj sceni koje tradicionalno dodjeljuje Organizacijski odbor SLUK-a i Odsjek za povijest hrvatskoga kazališta Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti: LOFT i Dječje kazalište Dubrava za predstavu Ronilac bisera.
 • SLUK 2015 ODLUKE OBRAZLOŽENJE (pdf)