Naslovnica » predstave koje kod nas gostuju

Ptica

priča o usamljenosti i slobodi – Autorski projekt Jadrana Grubišića

OBLIKOVATELJ I REALIZATOR SVJETLA: Luka Matić
OBLIKOVATELJ ZVUKA: Srđan Badurina i Andrea Giordani

predstava je namijenjena starijima od 13 godina

Predstava govori o čovjeku čiji ustaljeni, jednolični život promjeni ptica kada mu jednoga dana uleti kroz prozor. Njihov život postaje partnerski, prijateljski, ljubavni…
Priča je to o usamljenosti, vjeri u samoga sebe i uopće o tome što je sloboda za jednog čovjeka. Svi sanjamo o tome da imamo krila.
I? Što kada bi ih i imali?

svečana izvedba u Dječjem kazalištu Dubrava
u petak, 13. travnja 2012. u 19,30 sati

 

Kada je život prazan, doleti ptica.
Kada je život siv, doleti ptica.
Kada je najsretniji životni trenutak, doleti ptica.
Vidim li je tada?

 

Ova predstava nastala je na osnovi diplomskog rada iz glume na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta J.J. Strossmayer u Osijeku pod mentorskim vodstvom Željka Vukmirice i dramaturginje Marijane Fumić.

PTICA je nastala iz jedne male vježbe za „rad glumca u žanru“. Objedinjavala je vježbe za prostor, razvijanje karaktera dramskog lika iz životinje, korištenjem različitih kvaliteta pokreta i zvuka…

PTICA je također inspirirana novelom A. P. Čehova „Čovjek u futroli“ – „Na ovom svijetu nema malo ljudi osamljenih po prirodi, koji se kao rak pustinjak ili puž trude zavući u svoju ljušturu. Možda je to pojava atavizma, vraćanje u ono vrijeme, kad čovjekov predak nije još bio društvena životinja, pa je živio osamljen u svom brlogu, a možda je naprosto jedna od mnogih osobina ljudskog karaktera – tko bi to znao?“

Vremenom, sve sam više objedinjavao iskustva glumačkih tehnika i sebe u glumačkim tehnikama.

U svemu tome tražeći priliku za biti iskren i reći nešto o sebi lagano sam pisao tekst, pomalo režirao i tu i tamo glumio…najmanje sam se trudio glumiti, a najviše govoriti tko sam i što me muči. Ptica je svojevrstan sukob sa samim sobom, ali i tračak jedne ljubavi, velika želja i ljubav za kazalištem, i poneki dobar prijatelj koji mi je bio prijeko potreban u prolasku kroz život i sebe na akademiji. Kao što volim sve moje Ptice, i ovom prilikom im zahvaljujem, tako me isto zanima jesam li i ja nečija ptica…tome barem težim…

Posebnu zahvalu za predstavu dugujem Željku Vukmirici. Uz njegovo sam veliko iskustvo, te trud i volju da mi prenese stečeno znanje o glumi i igri napravio prve korake PTICE, te zaokružio diplomski rad iz glume, nakon čega sam nastavio rad na predstavi.

Jadran Grubišić

 

 

P V T

Pierre Vally Teatar, mlado je kazalište, službeno osnovano u lipnju 2010. godine. Osnivači su Lucija Barišić, Jadran Grubišić i Davor Kovač, glumci lutkari diplomirali na Umjetničkoj akademiji u Osijeku.

Iako smo službeno osnovani 2010. godine, ideja za kazalište krenula je još za vrijeme studija. Cilj nam je raditi zajedno, razvijati ideje u kazališne predstave i u autorske projekte, te razvijati svoj prepoznatljiv izraz. Također, namjera nam je surađivati sa drugim glumcima, redateljima, glazbenicima, te istraživati glumu i lutkarstvo, istraživati glumačke i lutkarske tehnike, kreirati predstave za djecu i za odrasle.

 

JADRAN GRUBIŠIĆ

2004. godine upisuje Umjetničku akademiju u Osijeku, smjer gluma i lutkarstvo. Tijekom studija igra na lutkarskim i dramskim festivalima u Poljskoj, Italiji, Srbiji i Hrvatskoj. 2009. završava sveučilišni preddiplomski studij glume i lutkarstva. Pohađao i držao dramske i lutkarske radionice. Predstavljao Hrvatsku na Srednjovjekovnom kazališnom festivalu 2007. godine u Rumunjskoj, u Sibiu – kulturna prijestolnica Europe. Bavio se uličnim teatrom nekoliko godina.

Od 2008. bio stalni član glumačkog ansambla Gradskog kazališta lutaka Rijeka.

Od 2010. živi i radi u Zagrebu. Jedan je od osnivača Pierre Vally Teatra.

U Dječjem kazalištu u Osijeku sudjeluje u predstavama “Kneja”, režija D. Crnojević Carić i “Velika velika zemlja Oz”, režija Z. Sviben; u HNK Osijek u predstavama “Teštamenat”, režija R. Raponja, “Cyrano de Bergerac”, režija Z. Sviben, “Zastave, barjaci, stjegovi”, režija G. Paro; U HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci igrao u predstavi „Med + pepeo/Iznad ponora“ u režiji F. M. Pesentija. U sklopu Eurokaza 2008. u Zagrebu glumi u predstavi “Suigra na Elsinoru” u režiji M. Petković. U Gradskom kazalištu lutaka Rijeka sudjelovao je u predstavama „Petar Pan zgubidan” u režiji Z: Svibena, „Božić dobrog srca 2″, „Ružno pače” u režiji S. Dlačića, „Lončiću kuhaj!“ u režiji V. Zajica, „Crvenkapica (istinita priča) u režiji Z. Mužića”. Gostovao u emisiji „Vrtić“ u produkciji HRT-a.

Igra u edukativnoj predstavi „Viktor Pužeković“ za koju potpisuje režiju s L. Barišić.

Autor je monodrame „Ptica”, projekta za kojeg potpisuje tekst, režiju te glumi. Predstava je nastala na temelju diplomskog rada iz glume.

 

Luka Matić rođen je 1987. godine u Osijeku, gdje je završio srednju školu, te 2006. upisuje na ADU u Zagrebu, odsjek FTV snimanja.

 

 

KRITIKE

…Koliki potencijal vidite među studentima glume i lutkarstva na osječkoj Umjetničkoj akademiji?

– Veliki, imate darovitu generaciju. Napravio sam već jedan ispit i utvrdio da među njima ima onih koji su već napravili sjajne rezultate. Konkretno, jedan dečko napravio je fantastičan rezultat, da iz toga može izrasti monodrama koju može igrati po kugli zemaljskoj… Riječ je o Jadranu Grubišiću, iako nije zgodno bilo koga izdvajati zbog drugih studenata…

Željko Vukmirica za SLAVONSKI DOM

…Navedena predstava cjelovit je i raritetan autorski projekt za tako mladog čovjeka, jer je iznimno daroviti Jadran osmislio tekst, režirao i glumi. Ona je nastala iz njegove ispitne predstave „Ptica“ koju je javno predstavio 9. lipnja na ispitu iz glume, tema „Rad glumca u žanru“…

Tomislav Levak, GLAS SLAVONIJE

predstava govori o samoći i životu kroz jednu sasvim uvrnutu ljubavnu priču. Grubišić oživljuje nekoliko karaktera na sceni, ali se u središtu priče nalazi jedan zbunjeni profesor i jedna ptica. Njihovi dijalozi razvijaju se u pravcu pravih bračnih svađa i prepirki a na trenutke zvuče poput dobre literature koja okončava podjednako teatarski uspjelom scenom.

Jadranov nastup dopadljivim i vrijednim čini teško objašnjiva doza iskrenosti i neposrednosti koja na domaćoj pozornici izbiva već godinama.

Ivana ĐERĐ-DUNĐEROVIĆ, GLAS SLAVONIJE

Grubišićeva glumačka imaginacija ipak najviše dolazi do izražaja u kreiranju odnosa između glavnog lika i ptice koja, premda nevidljiva, postaje ravnopravni sudionik zbivanja. Bez obzira što je riječ o ptici, a ne o ženi, Jadran Grubišić toliko je sugestivan da smo skloni povjerovati u njegovu imaginaciju.

Predstava „Ptica“ dokaz je da su za kazališni čin doista dovoljni samo glumac i prazan prostor…

Kim Cuculić, NOVI LIST