Naslovnica » predstave koje kod nas gostuju

Od kolijevke pa do groba…

ZAJC I MALIK: MLADI ZA MLADE

Autorski projekt Marija Kovača

OD KOLIJEVKE PA DO GROBA…

tragikomedija

predstava gostuje u Dječjem kazalištu Dubrava
u četvrtak, 17. svibnja 2012. u 18,00 sati
ULAZ SLOBODAN 

Redatelj: Mario Kovač
Dramaturg: Matko Botić
Autori likovnih riješenja: Iva Santini, Boris Sekulić, Koraljka Jukić (studenti Akademije primijenjene umjetnosti u Rijeci pod mentorstvom prof. Lare Badurine)
Dramski pedagog i asistent redatelja: Denis Kirinčić
Supervizor: Magdalena Lupi Alvir
Oblikovatelj svjetla: Predrag Potočnjak

Polaznici Malika, glumci u predstavi:

 • Roberta Barešić
 • Petra Matić
 • Arian Sejka
 • Bartol Barać
 • Leo Nenadich
 • Dominik Zoretić
 • Paola Rajnović
 • Nenad Tešić
 • Karin Strijelja
 • Dora Nikolla
 • Petra Vukić
 • Dorian Mataija
 • Sven Marin
 • Leo Šamanić
 • Lorena Galjanić
 • Elma Rizović
 • Matea Sluganović
 • Marija Maksimović

 

Literatura korištena u pripremi predstave Od kolijevke pa do groba...:

 • Bezinović, Petar (voditelj istraživanja): Kako si? – istraživanje rizičnih ponašanja mladih u širem psihosocijalnom kontekstu, reprezentativan uzorak učenika svih srednjih škola u Primorsko – goranskoj Županiji, Institut za društvena istraživanja, 2010.
 • Golac, Stipe: Školski aforizmi, Školske novine, Zagreb, 1991.
 • Nastavni plan i program za osnovnu školu, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Zagreb, 2006.
 • Ristić – Dedić, Zrinka i Jokić, Boris: Razvoj modela regulacije pojave privatnih instrukcija u Republici Hrvatskoj, Institut za društvena istraživanja, Zagreb, 2010.

 

Praizvedba: 21. 11. 2011. u 19.30 sati – Hrvatski kulturni dom na Sušaku

Predstava traje četrdeset i pet minuta i nema stanku.

Ove sezone HNK Ivana pl. Zajca započeo je suradnju s riječkim kazalištem za djecu i mlade, Kazališnom radionicom „Malik“ u programu pod nazivom „Zajc i Malik – Mladi za mlade“, čiji je prvi projekt predstava „Od kolijevke pa do groba…“ u režiji Marija Kovača. Praizvedba predstave održana je 21. studenog 2011.  sati u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku.

Uslijed sve zahtjevnijeg i opsežnijeg programa, na koji se žale i profesori, učenici viših razreda osnovne škole, a posebice srednjoškolci izloženi su velikom pritisku. Zbog toga je tema represije školskog sustava vrlo aktualna za kazalište za djecu i mlade, posebno zato što se vrlo mali broj predstava za djecu i mlade bavi aktualnim temama koje nas se duboko tiču.

Kako je kazao redatelj Mario Kovač, ova predstava između ostalog i polazi od osobnih iskustava polaznika „Malika“, uglavnom srednjoškolaca, koji su sukreirali predstavu. Inače, u predstavi su korišteni i rezultati sveobuhvatne analize koju je pod nazivom „Kako si?“ na Kvarneru proveo Institut za društvena istraživanja.

„U vremenu u kojem su školska djeca bilo kojeg uzrasta definitivno preopterećena nastavnim programima, izložena brutalnom fizičkom i ne manje malignom relacijskom bullyingu, od samog početka ustrašena nemanjem jasne vizije o budućnosti i, uopće, prilično deziluzionirana i zbunjena, predstava poput naše mali je, ali srčan prilog za normalizaciju stanja. Ako se mladi glumci mogu tako iskreno poigravati vlastitim strahovima i nesigurnostima, onda će možda i poneki njihov vršnjak – gledatelj s predstave otići bogatiji za spoznaju da stvari nisu tako crne i nepopravljive“, riječi su dramaturga Matka Botića.

Kako je kazala intendantica Nada Matošević Orešković, ova je suradnja nastala na inicijativu Grada Rijeke, koji u svojim smjernicama ima predviđeno i osnivanje kazališta za mlade, a samim time i dramskog studija.

U predstavi sudjeluju polaznici Kazališne radionice „Malik“ Roberta Barešić, Petra Matić, Arian Sejka, Bartol Barać, Leo Nenadich, Dominik Zoretić, Paola Rajnović, Nenad Tešić, Karin Strijelja, Dora Nikolla, Petra Vukić, Dorian Mataija, Sven Marin, Leo Šamanić, Lorena Galjanić, Elma Rizović, Matea Sluganović i Marija Maksimović. Autori likovnih riješenja su  Iva Santini, Boris Sekulić, Koraljka Jukić, studenti Akademije primijenjene umjetnosti u Rijeci pod mentorstvom profesorice Lare Badurine.

Dramska pedagoginja i asistentica redatelja je Denis Kirinčić, voditeljica „Malika“, supervizor je Magdalena Lupi, a oblikovatelj svjetla Predrag Potočnjak.

 

iz kritike…

Nažalost, tako nam je da se već dugo nije čula čak ni hrabra krilatica o krizi kao prilici. Brutalnu kapitalističku logiku, međutim, poslušali su riječki kazališarci pokušajem da se repertoarno izvuku upravo na valu krize. I pokazali da kriza zaista možda i jest prilika, ali prilika da nezavisni sektor izađe iz svojeg uobičajenog medijskog, prezentacijskog i, na koncu, estetskog offa i postane činjenica kulturnog života. Barem u Rijeci.
Zato je predstava ‘Od kolijevke pa do groba…’ u režiji Marija Kovača vrijedna pažnje, ne samo kao vjesnik doba u kojem će komunalna kazališta svoju zadaću shvaćati malo šire od premijernih ciklusa i prigodnih koncerata, nego kao primjer suradnje s publikom svih uzrasta nastao osluškivanjem i reakcijom na njezine potrebe.
Druga nimalo manje važna specifičnost projekta ‘Od kolijevke pa do groba…’ je i činjenica da nije riječ o klasičnoj produkciji, već o suradnji s dramskim studijem, dakle upravo s ciljanom populacijom, što onda i kazalište kao instituciju, proces i umjetnost predstavlja u sasvim drukčijem svjetlu – prije kao društvenu djelatnost integriranu i funkcionalnu u zajednici nego kao kreaciju koja s bjelokosne kule promatra svijet i čudi se.
Kovač je tako predstavu i zamislio, pa iako je potpisana kao njegov autorski projekt, riječ je tek o kanaliziranju i usustavljivanju ‘donesenog’ i samostvorenog materijala, onog koji je plod autorskog rada ili jednostavno improvizacijske imaginacije polaznika Malika.
Ovakav obračun sa školskim sustavom i svim njegovim naizgled nerješivim apsurdima, za suptilno programiranje kojih je najvjerojatnije zaslužan dramaturg Matko Botić, pokazuje što znači kad kazalište nije samo sebi svrha, nego zaista postoji zbog onih koji ga stvaraju, najprije za sebe a onda i za druge. Zvuči kao paradoks, ali osamnaest polaznika Kazališne radionice Malik i svi koji će ih gledati, znaju da nije tako.

Igor Ružić, tportal.hr

NAGRADA “ZVJEZDANA LADIKA” ZA PREDSTAVU “OD KOLIJEVKE PA DO GROBA”

Nagrada  „Zvjezdana Ladika“ za najkvalitetniji  dramsko-pedagoški rad na 14. susretu profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade Hrvatskog centra ASSITEJ održanog u Bjelovaru,  dodijeljena je ravnopravno redatelju Mariju Kovaču te asistentici redatelja i dramskoj pedagoginji  Denis Kirinčić za  predstavu „ Od kolijevke pa do groba…“ u koprodukciji Kazališne radionice Malik i HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke.

Prosudbena komisija u sastavu: Svetlana Patafta, glumica i dramska pedagoginja u Dramskom studiju TNT Centra za kulturu Trešnjevka u Zagrebu, Jadran Grubišić, glumac lutkar i dramski pedagog u Dramskom studiju Gradskog kazališta Trešnja u Zagrebu i Simona Dimitrov Palatinuš, dramska i glumačka pedagoginja, voditeljica umjetničke organizacije Studio KUBUS u Zagrebu, Nagradu je dodijelila uz obrazloženje:
“Jasno se vidi vrijedan dramsko-pedagoški rad redatelja Marija Kovača, no ne može se zanemariti činjenica da je rad voditeljice Denis Kirinčić stvorio temelj za nastajanje ovog iznimnog djela koje upozorava na goruće probleme u školskom sustavu.
Predstava je nastajala tri godine i temeljit dramsko-pedagoški i istraživački rad Denis Kirinčić, kao i njena asistentura na predstavi, ne mogu se odijeliti od režije Marija Kovača za kojega pak polaznici kažu da je donio pozitivnu atmosferu, da niti jednu njihovu ideju nije odbio već da su sve isprobali na sceni, da im je omogućio ravnopravnu suradnju i podržao njihov već razvijen „ekipni“ rad. Sve to ne čudi, ako znamo da je i Mario Kovač bio polaznik dramske skupine (dramske pedagoginje bile su mu Jadranka Korda Krušlin, Elizabeta Kumer, a jednu godinu čak i Zvjezdana Ladika) da je u svojoj srednjoškolskoj i studentskoj dobi svojim buntovnim predstavama i performansima znao i te kako probuditi i osvjestiti javnost.
Ovaj dvojac u suradnji s dramaturgom Matkom Botićem i polaznicima usudio se reći da je „car gol“ – i to već poprilično dugo! A tu hrabrost i osvještenost treba nagraditi.”

Inače, Susret je održan od 27. do 30. ožujka 2012. u Bjelovaru, u organizaciji Hrvatskog centra ASSITEJ i Grada Bjelovara . Izvedeno je 13 predstava dramskih i kazališnih studija i skupina iz Šibenika, Osijeka, Rijeke, Zagreba, Pule, Karlovca, Siska, Virovitice, Velike Gorice, Čakovca, Hvara i Varaždina.

________________________________

Predstavu sufinancirali: Grad Rijeka, Odjel gradske uprave za kulturu, Primorsko-goranska županija i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
Hvala: Savezu Udruga Molekula, Tajani Gašparović