Naslovnica » arhiva predstava

Maturanti

Ivica Ivanac

igrana predstava (13 godina i više)
trajanje: 75 minuta
datum premijere: 14. studenoga 2006.

režija, scenografija i kostimografija: Boris Kovačević
autor glazbe: Vlatko Panić
songovi: Sanja Sumrak
fotografije: Božidar Raos
oblikovanje rasvjete: Kristijan Kiternaš

Uloge
Ivica: Hrvoje Horvat
Trica: Valentina Šokec
Vlado: Petar Atanasoski
Zmija: Ines Poljak / Diana Osmanović

Sviraju
Vlatko Panić (klavir) i
Tomislav Hajak (udaraljke)

Roman “Maturanti” Ivice Ivanca već nekoliko generacija kultna je literatura viših razreda osnovne škole i mlađih srednjoškolaca. S pravom. Ivanac ne idealizira mladost niti joj se obraća s nostalgijom, već na živ, realističan, a opet suptilan način govori o prikrivenoj emocionalnosti i naivnoj pubertetskoj samouvjerenosti koja se sudara sa “životom kakav već jest”.

Hrvatska dramska literatura kronično boluje od nedostatka kvalitetnih tekstova koji bi se trebali obraćati onoj publici koja je “prestara za Tri praščića, a premlada za čehova”. Uprizorenje ovog romana pokušaj je ispravljanja tog nedostatka.

Svi glumci dugogodišnji su polaznici Dramskog studija Dječjeg kazališta Dubrava.

__________________________________

Kritika

Napokon sam vidio predstavu koja se ne pravi važna, kazao je poslije premijere Maturanata Ivice Ivanca filmski redatelj Zrinko Ogresta. Već je započeo pripreme za snimanje svog novog filma i u potrazi je za devetogodišnjim glumcima. No, u predstavi Dječjeg kazališta Dubrava, koju je vješto režirao Boris Kovačević, glume srednjoškolci. Uistinu, s lakoćom je uspješnicu vrsnog dramatičara prenio u naše vrijeme i kazalište. Hrvoje Horvat, Valentina Šokec, Petar Atanasoski i Ines Poljak zaslužili su dug i buran pljesak za svoju glumačku pustolovinu, kao i Vlatko Panić i Tomislav Hajakkoji uživo izvode glazbu. Dubrava uistinu može biti ponosna na svoje kazalište, zahvaljujući Ivici Rubiću, ravnatelju Narodnog sveučilišta Dubrava, čuva desetljećima teatar koji odgaja i publiku i kazališne stvaraoce. Bosonogi izvođači spontano su i hrabro obranili boje svoje generacije i svoje mladosti. Bravo! U publici smo uočili i profesionalce poput Vilija Matule, vršnjaka i suradnika Borisa Kovačevića. (Ž.C.)

VEČERNJI LIST, petak, 17.11.2006.

__________________________________

Odrastanje nije lagano

U ovoj šarmantnoj predstavi lako će se prepoznati današnji mladi naraštaji, kao i stariji koji će se prisjetiti svoje rane mladosti.

Kriza identiteta, neuzvraćene ljubavi, odnosi s roditeljima, profesorima, međusobni odnosi svakodnevni su problemi mnogih adolescenata. Upravo ovi naizgled mali, ali i te kako ozbiljni i katkad nepremostivi problemi ne čine tinejdžerske dane idealnima kako ih se s nostalgijom prisjećamo. O problemima mladih na putu ka njihovu emocionalnom sazrijevanju, te susretu s realnim životom 70.ih progovorila je predstava Maturanti uspješno izvedena u HNK-u, a koja je nastala prema istoimenom romanu Ivice Ivanca.

Ne gubeći nimalo na svojoj aktualnosti Maturanti se vraćaju na scenu kao premijera Dječjeg kazališta Dubrava, a u režiji Borisa Kovačića. Kroz jednostavnu ljubavnu priču pretapanjem dijaloga i monologa ispričane su đačke uspomene četvero mladih ljudi. Na suptilan, živ i realističan način progovara se o prikrivenoj emocionalnosti, naivnoj pubertetskoj samouvjerenosti, o prijateljstvu, buđenju prve ozbiljne ljubavi dvoje mladih, ali i gubitku te ljubavi zbog nezrelih postupaka.

U predstavi glume srednjoškolci, dugogodišnji polaznici Dramskog studija Dječjeg kazališta Dubrava koji su pokazali visoki kreativni potencijal. Vođeni iskusnim redateljem s izrazitim šarmom i lakoćom su dočarali različite karaktere tipičnih urbanih tinejdžera.

Hrvoje Horvat odlično se snašao u ulozi samouvjerenog i neozbiljnog Ivice kojega tek prva prava ljubav počinje mijenjati. Valentina Šokec tumači ljupku ulogu sramežljive i naivne štreberice Trice. Ines Poljak uvjerljivo tumači bezobzirnu i bezbrižnu Marinu zvanu Zmija koja ne preže od smicalica kako bi postigla ono što želi. Dok Petar Atanasoski u ulozi ironičnog Vlade plijeni svojom prirodnošću i neposrednošću. Jednostavnu scenografiju i kostimografiju potpisuje redatelj. Praznu scenu čini jedino bogato scensko svjetlo Kristijana Kiternaša, koje dočarava pojedine trenutke. Dinamičnosti predstave pridonosi glazba, koju uživo izvode skladatelj Vlatko Panić i Tomislav Hajak, a neobična je kombinacija klavira i udaraljki.

Uz glazbu su dobro ujednačeni scenski pokreti i efektni songovi Sanje Sumrak koji izražavaju emocije likova.

Ova uspješnica ni u jednom trenutku ne prelazi u sladunjavu priču, te će zasigurno svojom tematikom obogatiti emocionalni život mladih. Uprizorenjem kultnog romana Ivice Ivanca pokazuje se da jedan tekst i danas u kazalištu može biti dinamičan, zanimljiv i blizak mladim ljudima unatoč medijima koji vode glavnu riječ u zabavi mladih.

Ivana Vranješ, Hrvatsko slovo, petak, 24. studenog 2006.

__________________________________

Iz tinejdžerskog života

Najveća kvaliteta teksta i predstave s lakoćom je ostvarena neposrednost, emotivna komunikacija s publikom, sposobnost prenošenja iskustava iz mladenačkog života u kojima se svi mogu prepoznati i razumjeti ih.

Predstavom Maturanti,  nastalom prema romanu Ivice Ivanca, u režiji Borisa Kovačevića, Dječje kazalište Dubrava ponudilo je publici uspješno uprizorenje teksta koji donosi plastične i privlačne prizore iz života zagrebačkih tinejdžera, maturanata.

Tekst, izvorno prozni, sceni je uspješno prilagođen, no s ponekim naznakama pripovjedne linearnosti – čitava predstava naime funkcionira kao isječak iz života, dio vremena koji se pokraj izvedbe prekida, a može se i nastaviti. No, unutar tog friza ostvarena je dramaturška cjelina, dosljedno su provedeni motivi i likovi, a posebno je efektna režija – nenametljiva, podcrtana živom glazbom na sceni te songovima koji su se uklopili u ideju predstave i svijet maturanata, ali im razina izvedbe nije bila jednakovrijedna glumi, svirci ni svim elementima kompozicije.

Najveća kvaliteta teksta i predstave s lakoćom je ostvarena neposrednost, emotivna komunikacija s publikom, sposobnost prenošenja iskustva iz mladenačkog života u kojima se svi mogu prepoznati i razumjeti ih.

Središnji sretno zaljubljen par utjelovili su Hrvoje Horvat kao Ivica i Valentina Šokec u ulozi Trice, neposredno i uvjerljivo, dok su posebno dojmljivi bili Petar Atanasoski kao Vlado, Ivičin duhovit i uvijek raspoložen prijatelj, te Ines Poljak kao Zmija, vrckava, dopadljiva i dečkima neodoljiva djevojka, nesretno zaljubljena u Ivicu. Međuodnosi četiriju tinejdžera i njihovo izmjenjivanje na sceni okosnice su režije Borisa Kovačevića, koji je bez naglašenijeg problematiziranja određenih tematika ispričao priču o mladim ljudima, što mu je bila namjera, a u takvoj idejnoj koncepciji i u slučaju ovakva teksta je i redateljski točna. Dosljedna je režiji i scenografija i kostimografija, potpisuje ih sam redatelj, jednostavna, značenjski ogoljena, potpuno u dosluhu s mladenačkom atmosferom teksta i rada s mladim darovitim amaterima Dramskog studija Dječjeg kazališta Dubrava.

Petra Jelača, Vijenac, 23.11.2006.

__________________________________

Predstava je sudjelovala na 47.-om Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku 2007. godine.