Naslovnica » arhiva predstava, naslovnica

Kako je Potjeh tražio istinu

I. Brlić Mažuranić

KAKO JE POTJEH TRAŽIO ISTINU

 

igrana predstava / 5+
trajanje / 45 minuta
svečana premijera / 3. ožujka 2017.

 

režija / Hrvoje Horvat
dramatizacija / Tana Mažuranić i Hrvoje Horvat
izrada scenografije i lutaka / Ana Maria Štefanac, Tana Mažuranić, Barbara Videc, Svebor Kamenski – Bačun, Hrvoje Horvat
autor glazbe/ Tomislav Hajak
suradnica za pokret / Almira Osmanović
Oblikovanje rasvjete / Dominik Lenac

igraju: 

Ana Maria Štefanac, Tana Mažuranić, Barbara Videc, Svebor Kamenski-Bačun 
pratnja na bubnjevima / Tomislav Hajak

 

majstor rasvjete / Dominik Lenac

Velika hvala Željku Šturliću, Ljubici Brumec, Đurđi Škavić, Mireli Brekalo – Popović, Ivi Lehunšek Panić, Steli Švob i Davoru Prahu

 

foto / Čedomil Gros

 

Kako je Potjeh tražio istinu, jedna je od bajki u zbirci Priče iz davnina Ivane Brlić-Mažuranić. Trojica braće žive na krčevini sa svojim djedom, te nakon iznenadnog susreta s božanskim stvorenjem Svarožićem, kreću u pustolovinu. Zli Bjesomar uz pomoć svoje vojske pokušava braću okrenuti prema zlu, no u tomu ne uspijeva. Potjehova želja za istinom jača je od Bjesomarovog zla i remeti mu planove.

Ova priča o ljubavi prema djedu, bratskoj ljubavi i borbi između dobra i zla, ima snažnu moralnu pouku i nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Vizualno atraktivna predstava s glazbenom pratnjom, vodi djecu u uzbudljivu avanturu potrage za pravom istinom.

 

kritika…

Školske novine broj 8 / Kazalište / 7. 3. 2017.

Vizualna smirenost šarenoga svijeta bajki

Kako je Potjeh tražio istinu, jedna je od bajki u zbirci Priče iz davnina Ivane Brlić – Mažuranić. Trojica braće žive na krčevini sa svojim djedom te nakon iznenadnog susreta s božanskim stvorenjem Svarožićem kreću u pustolovinu.  Zli Bjesomar iz pomoć svoje vojske pokušava braću okrenuti prema zlu , no u tome ne uspijeva. Potjehova želja za istinom jača je od Bjesomarova zla i remeti mu planove.

Najnovija predstava zagrebačkog Dječjeg kazališta Dubrava oduševila je djecu u svojim relativno mirnim tempom i jednostavnošću, a opet univerzalnim porukama koje su svojstvene svim generacijama. Dramatizacija Tane Mažuranić i Hrvoja Horvata ( koji potpisuje i režiju ) Potjeha predstavlja u izvornoj ulozi  crne ovce u obitelji, jedinoga neiskvarena od trojice braće, te samim time i predodređena da spasi cijelu priču, djeda i braću.

U elektroničkom svijetu 21. stoljeća, u kojem publika kojoj je namijenjena predstava živi sve vrvi šarenim, dinamičnim, preglasnim i preagresivnim animiranim filmovima, serijama  „za djecu“, holivudskim blokbusterima, pa i igricama za pametne telefone i tablete. Stoga je pravo osvježenje za doživljaj kazališta, kako za mališane tako i za njihove roditelje, simplificirana i smirena predstava poput ovoga Potjeha, iz pera hrvatskog Andersena, neponovljive Ivane Brlić Mažuranić.

Scenografi i lutkari Kazališta Dubrava Ana Maria Štefanac, Tana Mažuranić i Barbara Videc ponudili su jednostavnu i bazičnu scenu, s tek nekoliko predmeta koji dočaravaju „krčevinu, divlji planinski krajolik u kojem se predstava događa, a ništa kompliciranije nisu ni lutke koje predstavljaju Bjesomara i njegove bijesove.

Zanimljivo je kako trojicu braće u ovome uprizorenju Potjeha glume djevojke, upravo navedene scenografkinje, Ana Maria Štefanac, Tana Mažuranić i Barbara Videc, dok Svebor Kamenski – Bačun igra Djeda i Bjesomara.

Glazbena pratnja predstave izvodi se uživo, odnono na svojevrsnom bubnju Potjehovu avanturu uglazbljuje i prati Tomislav Hajak. S vremenom se bubnjarski uzorci ponavljaju i postanu pomali monotoni, no opet dovoljno upečatljivi da se raznolikom dinamikom i tempom naglasi strah, uzbuđenje, radost pa čak i smrt.

Kazalište Dubrava šareni je i bajkoviti svijet Ivane Brlić Mažuranić odlučilo predstaviti u smirenoj i vizualno jednostavnoj verziji, očito sa željom da pozornost gledatelja ne privlače atraktivnom scenom, već porukama koje nam u današnjem svijetu itekako nedostaju. Priča o ljubavi prema djedu, bratskoj ljubavi o borbi između dobra i zla, ima snažnu moralnu poruku i nikoga ne ostavlja ravnodušnim!

Branko Nađ