Naslovnica » predstave koje kod nas gostuju

Iz dječjeg crteža

MULTIMEDIJALNA PLESNA PREDSTAVA

Koreografija, izvedba, izrada videa i snimak / Stošija Zrinski
Kostimografija / Stošija Zrinski (dizajn), Nada Sokolić – Vukić (realizacija), Ljiljana Babić (znanstveno – fantastični kostim, dizajn i realizacija)
Oblikovanje svjetla / Duško Richtermoc
Montaža videa / Tomislav Zrinski
Grafički dizajn / Stošija Zrinski
Glazba / Ash Dargan, Denra Dürr, Autechre, Frederic Chopin, Martina Šver, Mirtha Pozzi i Pablo Cueco, Air, Diana Ross, Daft Punk, Joakim, Blondie

Realizirano u suradnji sa Zagrebačkim plesnim centrom, Hrvatskim institutom za pokret i ples, Narodnim sveučilištem Dubrava, Zadarskim plesnim ansamblom i grafičkim studijem Chilli.

Stosija_ 185

Multimedijalna plesna predstava raznolikih tematika i živog kolorita. Kroz ples i video kao motivi pojavljuju se džungla, egzotične životinje, scene iz znanstvene fantastike, kreacija i igra s loptom, te nastup figurice od plastelina u modernom izvedbenom prostoru pred prepunim gledalištem. Ti motivi su bez prenesenog značenja, maštoviti i konkretni, poput onih ih dječjeh crteža, tako da je i predstava dobila naziv „Iz dječjeg crteža“.

 

IMG_2794, slika za tisakIz dječjeg crteža je prva autorska solistička večer plesnih i video radova Stošije Zrinski. Riječ je o istovremeno: iznimnoj plesačici koja plijeni prirodnom profinjenošću pokreta, koreografkinji koja je po vokaciji likovnjak i video umjetnici koja je otkrila nove prostore plesa kao igre slaganja i gibanja slika, linija i boja. Pa kad autorica „vidi“ sliku koja postaje scena, plesačica se stapa s „nacrtanim“ likom, da bi ga na trenutak oživjela, dala mu organsku napetost i logiku pokreta ili pak prenijela kvalitetu materijala.

Ostaje još pitane da li su nam nužne dječje oči da bismo vidjeti koliko ima mudrosti i ljepote u gibanju jedne mačke, ili poezije u plesu figurice od plastelina?

Maja Đurinović

 

STOŠIJA ZRINSKI

Stosija_ 394

Rođena u Zadru. Završila osnovnu školu za ritmiku i ples (danas plesni odjel Glazbene škole „Blagoje Bersa“). Diplomirala dizajn tekstila i odijeće na Tekstilno – tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Od 2002. slobodni umjetnik. Nakon osnovne škole plesno se neformalno obrazuje kroz projekte i treninge Zadarskog plesnog ansambla, studija Vem, ansambla Kelkope, UPPU Puls-a, te kroz radionice suvremenih plesnih tehnika (u organizaciji Liberdance-a, Eks-scene, Zadarskog plesnog ansambla, Zagrebačkog plesnog ansambla i drugih). Surađuje kao plesač, koreograf i pedagog sa Zadarskim plesnim ansamblom, i s njime ostvaruje niz predstava. Radi kao pedagog u plesnoj udruzi „Sjene“ iz Šibenika.

U koprodukciji sa Zagrebačkim plesnim centrom i u suradnji sa Narodnim sveučilištem Dubrava i Zadarskim plesnim ansamblom realizirala je predstavu „Iz dječjeg crteža“, te nastupa više puta u Zagrebačkom plesnom centru, Dječjem kazalištu Dubrava, te gostuje na Šibenskom plesnom festivalu i festivalu sola Monoplay u Zadru.

U rezidenciji Zagrebačkog plesnog centra realizirala je zagrebačku premijeru predstave „Colour“. Jedan od nedavno nastalih projekata je multimedijalna predstava modernog plesnog izričaja „Four seasons“ u izvedbi i produkciji plesne udruge „Sjene“. Uz ples bavi se kostimografijom i izradom videomaterijala.

Koreograf je cjelovečernjih predstava: Razgovor duše i tijela, Show Show Show (1., 2., i 3. dio), Colour, Tropical society, Iz dječjeg crteža, Four seasons.