Naslovnica » arhiva predstava

Ivica i Marica

Engelbert Humperdinck
adaptacija i prijevod: Danijela Petrić i Zdenko Niessner

Dječje kazalište Dubrava u koprodukciji s Udrugom Mala opera
opera-bajka (4-12 godina)
trajanje: 50 minuta
datum premijere: 14. veljače 2007.

PREDSTAVA SE IZVODI NA HRVATSKOM JEZIKU!

redateljica: Franka Perković
glazbena voditeljica: Danijela Petrić
koreografkinja: Andrea Široki
kostimografija i scenografija: Iva-Matija Bitanga i Leo Vukelić
oblikovanje rasvjete: Ivo Knezović
asistent scenografa: Jasmina Kosanović
asistent kostimografa: Vesna Marinković
fotografije: Božidar Raos

pjevaju
Marica: Ivana Kladarin / Gorana Biondić
Ivica: Davorka Horvat / Marta Babić / Zorica Antonić
Vještica: Zdenko Niessner

Ton-majstor: Dino Čosić
Majstor rasvjete: Dražen Čretni
Scenska tehnika: Domagoj Klasić

Opera-bajka “Ivica i Marica” njemačkog skladatelja Engelberta Humperdincka  najizvođenija  je opera za djecu u svijetu, a nakon višedesetljetne stanke ponovno se izvodi i na hrvatskoj sceni.

Odlikuje se ljupkom glazbom i melodikom te živim kontrastima, a zbog svojeg općepoznatog sadržaja upravo je idealna za prvi susret djece s ovom glazbenom vrstom. To je ujedno i jedan od glavnih ciljeva naše Udruge – predstavljanje i upoznavanje najmlađih s glazbenim kazalištem te uklanjanje predrasude o operi kao “staromodnoj i dosadnoj”.

Zahvaljujući sjajnoj suradnji s Dječjim kazalištem Dubrava i redateljicom Frankom Perković nadam se da smo u tome i uspjeli.

Danijela Petrić
predsjednica Udruge
Mala opera

________________________________________

BIOGRAFIJE

Danijela Petrić diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te na Konzervatoriju “Giuseppe Verdi” u Milanu. Usavršavala se u Parizu na Schola Cantorum te na brojnim majstorskim tečajevima. Kao solistica i komorna glazbenica koncertira u zemlji i inozemstvu (Slovenija, Austrija, Italija, Njemačka, Nizozemska, Francuska, Kanada, Meksiko), a ostvarila je brojne snimke za potrebe Hrvatskog radija i televizije. Djelovala je kao glazbeni suradnik u HNK Zagreb te u milanskom Teatro alla Scala.

Ivana Kladarin diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Mire Zidarić-Orešković, te na istoj pohađala poslijediplomski studij kod L. Horvat-Dunjko. Usavršavala se na Sveučilištu glazbe i primijenjene umjetnosti u Grazu. Izgradila je iznimno bogatu karijeru u zemlji i inozemstvu, a nastupala je uz renomirane orkestre kao što su Zagrebačka filharmonija, Simfonijski orkestar HRT-a, Sarajevska filharmonija i dr. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja. Stalna je gošća na svim opernim pozornicama u Hrvatskoj gdje je ostvarila zapažene uloge ( Gilda, Oskar, Kraljica noći ).

Gorana Biondić diplomantica je Muzičke akademije u Zagrebu u klasi S. Bujanović-Stanislav, te jedne od najtalentiranijih predstavnica svoje generacije. Tijekom školovanja osvojila je niz nagrada, a svoje solističke nastupe ostvarila je u zemlji i inozemstvu. Usavršavala se kod L. Spitzera i T. Hampsona. Debitirala je u  Operi HNK Rijeka kao Despina u Mozartovoj operi “Cosi fan tutte”, a očekuje je i nastup u splitskoj Operi s ulogom Musette u “La Boheme”. Također u svoje nastupe ubraja i solistički nasup s Zagrebačkom filharmonijom.

Davorka Horvat diplomirala je  na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Dunje Vejzović.  Dobitnica je Dekonove i Rektorove nagrade. Kao Leonora u Verdijevom „Trubaduru“ debitirala je u Operi HNK-a Zagreb. Solističke nastupe ostvarila je uz Zagrebačku filharmoniju, Simfonijski orkestar HRT-a, Ansambl Cantus, Zagrebački gudački kvartet i dr. Djeluje kao slobodni umjetnik, a njezini nastupi obuhvaćaju glazbu od ranog baroka do praizvedbi suvremenih djela od kojih su neka upravo njoj i posvećena. Svoju umjetničku izražajnost proširila je i dramskim nastupima (Teatar EXIT, Dječje kazalište Dubrava, ITD).

Marta Babić diplomirala je solo pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Mire Zidarić-Orešković. Usavršavala se kod uglednih vokalnih pedagoga (D.Vejzović, A.Zeller, M. Lipovšek, C. Mackintosh i L.Cummings). Ostvarila je bogati koncertantnu karijeru, a njezin repertoar obuhvaća razne glazbene stilove – od baroka do suvremene glazbe. Gošća je uglednih glazbenih festivala. Dobitnica je  nagrade Hrvatskog društva skladatelja na 39.Tribini mladih glazbenih umjetnika “Darko Lukić”.  Debitirala je u zagrebačkom HNK-u u operi “Dijeti i čarolije” M. Ravela.

Zdenko Niessner maturirao je klavir na Glazbenoj školi “Vatroslav Lisinski” u Zagrebu te započeo studij pjevanja kod Nade Puttar-Gold. Školuje se u Grazu na Hochschule fǜr Musik und Darstellende Kunst te u Beču na Konservatorium der Stadt Wien. Usavršavao se na majstorskim tečajevima kod Lj.Velić, O. Edelmana i S. Jurinac. Kao solist nastupio je u brojnim ulogama  (Vještica, Papageno, Figaro, Eisenstein itd.) u Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj i Italiji.

________________________________________

Kritike

INVENTURA 2007.: Najvažniji glazbeni događaji u Hrvatskoj
Među brojnim glazbenim zbivanjima u 2007. godini glazbeno-scenski segment pokazao se kao onaj koji želi ponuditi nešto više od običnosti

Scena za djecu

Opera-bajka IVICA I MARICA

Ako doista  stojimo iza toga da kulturu treba približiti i najmlađima, onda nikako ne smijemo zanemariti onaj njima najprihvatljiviji oblik koji spaja glazbu i scenu. Prije koju godinu publiku i struku oduševila je „Čarobna frula“ Zagrebačkog kazališta lutaka, što je dokazala i nagrada hrvatskog glumišta. A nakon višedesetljetne stanke prošle je godine na hrvatsku scenu ponovno postavljena opera-bajka „Ivica i Marica“ Engelberta Humperdincka, u adaptaciji i prijevodu Danijele Petrić i Zdenka Niessnera. Predstava je nastala u suradnji Udruge „Mala opera“ iz Zagreba i Dječjeg kazališta Dubrava, čija je to bila prva glazbena produkcija. U prijevodu na hrvatski jezik, jednostavno koncipirana, uz klavirsku pratnju i odlične pjevače, a također sudeći prema veselju djece i odraslih, „Ivica i Marica“ pun je pogodak zagrebačke glazbene scene namijenjene najmlađima.

Mirta ŠPOLJARIĆ, VJESNIK, 9. 1. 2008 .

________________________________________

Mala velika opera za zabavu

Hoće li biti još, sigurno se upitao nemali broj zadovoljnih malih posjetitelja uspjele premijere Opere-bajke „Ivica i Marica“ njemačkog skladatelja Engelberta Humpredincka u Dječjem kazalištu Dubrava.

I kao što se mogu zabaviti djeca, ni velikoj djeci predstava neće biti mrska, osobito ukrašena dječjim komentarima i pokojom dvosmislenošću u tekstu. Za mali veliki pothvat odlučila se dobro probrana ekipa mladih suradnika. Jednu od najizvođenijih opera za djecu u svijetu adaptirali su glazbena voditeljica Danijela Petrić koja je za klavirom glumila orkestar i pticu i Zdenko Niessner koji je na sceni postao neodoljiva Vještica. U razigranom postavu redateljice Franke Perković-uz kostime i scenu Ive Matije Bitange i Lea Vukelića, rasvjetu Ive Knezovića te koreografiju Andreje Široki-odlični su bili Ivana Kladarin (Marica) i Marta Babić (Ivica). Dobra zabava, čini se, osigurana svima, s obje strane pozornice.

Maja Stanetti, VEčERNJI LIST, 16.02.2007.

________________________________________

PRIVLAČNO DJECI I ODRASLIMA

Nakon višedesetljetne stanke u srijedu je na hrvatsku scenu ponovno postavljena opera-bajka „Ivica i Marica“ njemačkog skladatelja Engelberta Humperdincka, u adaptaciji i prijevodu Danijele Petrić i Zdenka Niessnera. Predstava je nastala u suradnji Udruge „Mala opera“ iz Zagreba i Dječjeg kazališta Dubrava, čija je to prva glazbena produkcija.

Interaktivna Verzija

Ta dječja bajka zamišljena je kao skraćena interaktivna verzija istoimene vrlo popularne Humperdinckove opere te namijenjena djeci predškolske dobi i učenicima nižih razreda osnovnih škola.

Izvedena je na hrvatskom jeziku, u vrlo maštovitu, dopadljivu, humorističnu, smisleno oblikovanu i djeci prihvatljivu prijevodu Danijele Petrić i Zdenka Niessnera, što je izrazito važan aspekt komunikacije između sadržaja radnje i njezinih malih recipijenata. Izvedena je uz klavirsku pratnju uživo.

Redateljica predstave je Franka Perković, glazbena voditeljica Danijela Petrić, scenografiju je oblikovao Leo Vukelić, a kostime Iva Matija Bitanga, koreografiju je osmislila Andreja Široki, a oblikovanje svjetla Ivo Knezović. U naslovnim ulogama nastupile su sopranistica Ivana Kladarin kao Marica (u alternaciji Gorana Biondić) i mezzosopranistica Marta Babić tumačeći ulogu Ivice (u alternaciji Davorka Horvat), dok je vrlo uspješno realiziran lik Vještice tumačio Zdenko Niessner, bariton.

Majstorska izvedba

Jednostavni koncept scenske postave omogućava neometano kretanje po pozornici, kao i viši stupanj usredotočenja na glazbeno-glumačku realizaciju sadržaja. Redom profesionalni glazbenici pjevači majstorski su odradili i scenski pokret, koji je svojom prenaglašenošću idealan komunikator prema djeci. Razrađena mimika lica i šareni kostimi, osobito karikiran Vještičin, pojačavaju dojam razigranosti. Osobito je bio zanimljiv trenutak Ivičina i Maričina buđenja iz sna u šumi, kada Marica pjevajući razgovara s crvenom ptičicom, koju je simbolično utjelovila upravo Danijela Petrić, svirajući glasovir tik do pozornice, a obukavši za tu priliku baš crvenu haljinu.

Sudeći prema veselju jednako djece i odraslih, srdačnom pljesku do posljednjeg mjesta ispunjene dvorane Dječjeg kazališta Dubrava, „Ivica i Marica“ pun je pogodak zagrebačke scene namijenjene najmlađima.

Mirta Špoljarić, VJESNIK, 16.02.2007.

________________________________________

IVICA I MARICA Franka Perković

U pristupu integritetu umjetničkog djela konac je prošlog stoljeća donio dva u osnovi posve oprečna pristupa. S jedne strane, filološki pristup u raznim humanističkim znanostima kojima je umjetnost osnovno područje interesa sve intenzivnije nalaže povratak tekstu u njegovom izvornom obliku. Nasuprot tome, praksa izvedbenih umjetnosti, zasićena više ili manje doslovnim iščitavanjima ranijih razdoblja, postmodernistički zaigrano istražuje uvijek nove mogućnosti dekonstrukcije, prekrajanja i kolažiranja. U tom smislu, osobito se podatnima pokazuju upravo ona djela koja se temelje na općepoznatim, modelima. Bajka o Ivici i Marici svakako je upravo takva priča, podatna za raznorazna psihoanalitička tumačenja svojih arhetipskih motiva inicijacije, mračne šume, zabranjenog voća i slično. I feministička je kritika imala o toj priči ponešto za reći, usredotočujući se ponajprije na lik vještice, kao jednako arhetipski odraz patrijarhalne stigmatizacije žena općenito, a posebice onih neovisnih o tradicionalnim društvenim strukturama.

Priređivači uprizorenja dječje opere “Ivica i Marica” u Dječjem kazalištu Dubrava nisu se, međutim, zamarali takvim mogućnostima interpretacije ovog sižea. Naprotiv, oni su izvorni tekst opere njemačkog romantičarskog skladatelja Engelberta Humperdincka ogolili na ono najvažnije, poznato i prepoznatljivo čak i najmlađim gledateljima, kojima je, uostalom, ova predstava ionako primarno namijenjena. Takav bi se pristup, u kojem je predložak sveden na trećinu izvornika, mogao isprva smatrati površnim i banalnim. No, Danijela Petrić i Zdenko Niessner, koji su priredili adaptaciju i prijevod djela, itekako su dobro znali što i kako rade. Naime, njihovim je radikalnim intervencijama Humperdinckova opera više profitirala nego izgubila. Jer, redaktorskim su zahvatima nestali svi dramaturški i glazbeni balasti originala, svedenog tako na pravu mjeru scenski bitnoga. čak se i odluka da se djelo izvodi uz glasovirsku pratnju, umjesto orkestralne, pokazala plodonosnom. Prebačena u rudimentaran, relativno ograničen zvukovni medij, ova glazba biva lišena svojih ne uvijek posebno sretnih vagnerijanskih ambicija, te se ukazuje kao djelo kojem osnovni šarm daje priprosta jednostavnost pseudofolklorne melodičnosti. Ondje, pak, gdje se odzvone Wagnera nije moglo prikriti, oni dobivaju posve novu boju gotovo ironičnog prizvuka klavirske pratnje starim nijemim filmovima.

U tako dobro i prilično zanimljivo postavljenom temeljnom okviru jedino što je predstavi još bilo potrebno bila je ekipa autora i izvođača koji će taj okvir znati oživjeti. Srećom, redateljici je Franki Perković to i uspjelo, iako je opera forma u kojoj se tek sada prvi put okušala. Iskustvo rada u dječjem teatru pritom je svakako bilo dragocjeno, pa su se tako učinkovitim pokazala i vizualna doslovnost, ali ne i banalnost, kao i inzistiranje na konstantnoj dinamičnosti scenske igre. S troje je pjevača također bilo sreće. Posebno se to odnosi na Goranu Biondić i Martu Babić u naslovnim ulogama, koje su obje pokazale ne samo vokalne, nego i glumačke kvalitete, što je kod naših pjevača, nažalost, još uvijek relativno rijedak slučaj. Scenska je okretnost glavni adut i baritona Zdenka Niessnera kao Vještice, i to bez obzira na njegovu vokalnu nedoraslost zadanoj ulozi. Djeca su u svakom slučaju uživala ne samo u ovoj predstavi kao u cjelini, nego posebno i upravo u njegovoj interpretaciji. A, ako se u publici našla i koja pritajena feministica, i ona je zacijelo došla na svoje. Jer, “Ivica i Marica” u režiji Franke Perković zorno pokazuje ono što već odavno znamo – da zlo, ovdje u liku Vještice, ne mora uvijek biti ženskog roda.

Trpimir Matasović, kazališta, RECENZIJA Radio 101, 20.02.2007.

________________________________________

BAJKOVITA OPERA

Klasična priča za djecu ispričana duhovito i maštovito kroz glazbu uklanja epitete opere kao dosadne i staromodne glazbene vrste

Opera-bajka „Ivica i Marica“ njemačkog skladatelja Engelberta Humperdincka, nastala prema dobro nam znanoj priči braće Grimm, jedna je od najpopularnijih i u svijetu najizvođenijih opera za djecu. Zahvaljujući svom općepoznatom sadržaju, ljupkoj glazbi, melodici bliskoj narodnoj pjesmi i živim kontrastima idealna je za prvi susret djece s ovom glazbenom vrstom.

Skraćena verzija ove opere u režiji Franke Perković odigrana je u Dječjem kazalištu Dubrava pred prepunim gledalištem. Danijela Petrić i Zdenko Niessner prijevodom na hrvatski jezik i odabranim arijama prilagodili su operu dječjem uzrastu, a izvedena je uz klavirsku pratnju glazbene voditeljice Danijele Petrić. Jednostavne melodije vješto su dopunjene duhovitim tekstom čime se povezuje cijela radnja. Troje opernih solista pokazali su se kao izvrsni interpreti svojih uloga uspješno stapajući glumački i pjevački izraz s razigranim scenskim pokretima koreografkinje Andreje Široki.

Glazbena interpretacija sopranistice Marte Babić u ulozi Ivice i mezzosopranistice u ulozi Marice odlično je izrazila kontraste veselja i straha likova. Svojim besprijekornim pjevanjem i nadahnutom glumačkom igrom ljupko su dočarale naslovne likove koji su osvojili simpatije dječje publike. Zdenko Niessner, bariton, oduševio je publiku izvrsno utjelovivši Vješticu dajući joj gestama i bojom glasa komičnu crtu. Privlačna scenografija Lea Vukelića vjerodostojno dočarava klasičnu priču, a šareni kostimi osobito karikirani Vještičin koje je osmislila Iva matija Bitanga pojačava dojam živosti. Dok prigodno dizajnirano svjetlo Ive Knezovića daje posebnu poetiku predstavi.

Iako je „Ivica i Marica“ prva operna predstava franke Perković, redateljica se potvrdila predanim radom s opernim solistima i zamjetnim umijećem koncipiranja predstave glazbenog žanra. Predstava nastala u suradnji Dječjeg kazališta Dubrava i Udruge „Mala opera“ svojom duhovitošću i maštovitošću podjednako će biti privlačna malim i velikim gledateljima te je uzbudljiv iskorak za domaća dječja kazališta.

Ivana VRANJEŠ, HRVATSKO SLOVO, 23.02.2007.

________________________________________

OPERA-BAJKA ZA DJECU I ODRASLE

Engelbert Humperdinck, Ivica i Marica, opera-bajka, prijevod i tekstovi: Danijela Petrić i Zdenko Niessner, redateljica Franka Perković, glazbena voditeljica Danijela Petrić

Prošlo je više desetljeća otkako se u zagrebačkoj Operi prikazivala opera za djecu Ivica i Marica njemačkog skladatelja Engelberta Humperdincka ( 1854.-1921. ), koji se smatra najizvođenijom operom za djecu na svijetu. Nakon duge stanke ova opera-bajka ponovno se vraća i na hrvatsku scenu, u Dječje kazalište Dubrava u Zagrebu, u kojemu se uz dramske i lutkarske proizvode, evo, izvode i glazbene predstave. U sezoni 2006./2007. ovo kazalište obilježava pedeset godina postojanja. Stoga se u jubilarnoj godini nastojalo napraviti i svečaniji repertoar. Tomu je svakako pridonijela i opera Ivica i Marica, koja je premijerno izvedena 14. veljače, zahvaljujući, među ostalim, i uspješnoj suradnji Dječjeg kzališta Dubrava i Udruge Mala opera Zagreb koju vodi Danijela Petrić. Ova je predstava skraćena verzija (traje 50 minuta) istoimene opere koja ima tri čina i traje dva sata. To je prva Humperdinckova opera za koju je libreto napisala skladateljeva sestra Adelaide Wette prema istoimenoj poznatoj bajci braće Grimm. Od trenutka praizvedbe 1893. godine, kojom je ravnao  Richard Strauss, ova opera gdje god se izvede postiže veliki uspjeh. Odlikuje se privlačnom glazbom koja je melodična i kontrasna. Kao Wagnerov učenik Humperdinck u glazbu povremeno uvodi lajtmotive te elemente pučkog pjevanja.

Opera Ivica i Marica, koja privlači i djecu i odrasle, govori o našoj povezanosti sa svijetom bajki, koje nam arhetipski govore o mitskom vremenu „djetinjstva ljudskog roda“. Redateljica Franka Perković, dobitnica značajne Nagrade hrvatskog glumišta za proteklu godinu, u maštovitoj režiji postigla je potrebnu komunikaciju s publikom i predstava ima sve uvjete da se dugo održi na repertoaru. Svoj doprinos tome dala je i glazbena voditeljica Danijela Petrić koja je na glasoviru efektno izvela dio snažne Humperdinckove glazbe. Koreografkinja Andreja Široki duhovito je postavila jedan od prvih prizora opere, kada Marica nagovara Ivicu da ga nauči plesati (kako bi prestao kukati da je gladan). Pritom im se prolije vrč mlijeka koji je majka bila sakrila. Kako bi popravili štetu, odluče otići u šumu (u kojoj živi strašna vještica) i s košaricom jagoda vratiti se kući. Dopadljive kostime i scenografiju napravili su Iva-Matija Bitanga i Leo Vukelić, dok je svjetlo funkcionalno oblikovao Ivo Knezović.

Tumači uloga mlađi su pjevači koji su diplomirali na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i imaju iza sebe već dosta uspješno ostvarenih opernih uloga. Maricu je odlično tumačila sopranistica Ivana Kladarin, inače članica Hrvatskog baroknog ansambla. Ivicu je tumačila mezzosopranistica Marta Babić, koja je debitirala u zagrebačkom HNK u operi Dijete i čarolije M. Ravela. Publici je neodoljiva bila Vještica koju je duhovito igrao bariton Zdenko Niessner, koji je svoje pjevačko umijeće usavršavao, među ostalim, i kod Senke Jurinec. Kao solist nastupao je na više pozornice u zemlji i inozemstvu ostvarivši brojne uloge-Papageno, Figaro i druge. On ostaje stalni tumač uloge Vještice u zagrebačkoj izvedbi Ivice i Marice, dok ulogu Marice u alternaciji tumači Gorana Biondić, koju uskoro očekuje i nastup u splitskoj Operi s ulogom Musette u La Boheme, a Ivicu će u alternaciji igrati Davorka Horvat, koja je debitirala kao Leonora u Trubaduru u zagrebačkom HNK.

Milica JOVIĆ, ŠKOLSKE NOVINE, 27.02.2007.

________________________________________

Festivali

– Naj, naj, naj festival u Gradskom kazalištu Žar ptica 2007. godine
– 47. Međunarodni dječji festival – Šibenik 2007.
– BOK Fest, Bjelovar 2007.
– 32. samoborska glazbena jesen
– Epidaurus, Cavtat 2008.